Глава кремля володимир путін у своєму ранковому зверненні до росіян заявив, що захищатиме територіальну цілісність і незалежність рф всіма доступними способами. Не відкидає і застосування ядерної зброї, додавши, що “це не блеф”.

Про те, що означає ця заява та на скільки реалістичною зараз є ядерна загроза з боку росії, у коментарі УНН розповіли політологи.

Політологи Олеся Яхно та Володимир Воля вважають, що ядерні погрози світу передусім були направлені на внутрішню аудиторію. Адже поразки на Харківщині та подальший контрнаступ ЗСУ стають все більш очевидними навіть прихильникам путіна. Тому заява глави кремля – це виправдання, чому “друга армія” несе поразку перед армією “неіснуючої держави”, якою він називає Україну. Адже тепер начебто росія воює не з Україною, а з країнами Заходу, і передусім з ядерними.

«путін свою війну в Україні намагається “продати” росіянам тепер вже як глобальне протистояння. Що начебто Захід шантажує росію ядерним ударом. Хоча, це російські ведучі пропагандистських шоу вже неодноразово обговорювали, по яких саме західних столицях можна нанести ядерний удар. У тому числі і по Україні. Тому путін використовує цю маніпуляцію, щоб більш переконливо подати ситуацію з війною на території України саме як протистояння з ядерними державами Заходу», – розповів Воля.

Окрім того, як вважає Олеся Яхно, заява була спрямована країнам Заходу як залякування, аби партнери України перестали так активно і швидко надавати Україні зброю.

«Єдине, що дійсно ядерний шантаж на Захід може впливати на прийняття рішення. Бо, наскільки я розумію, там все ще немає остаточної позиції, яким повинен бути масштаб українського контрнаступу, як швидко він повинен проходити. У росії добре розуміють, що Україна буде повертати свою територію в межах кордонів 1991 року, адже така позиція відкрито звучить. Це після першого місяця війни Зеленський говорив, що перемога – це повернення наших територій до 24 лютого, бо ніхто не знав, як розвиватиметься війна. А зараз ніяких поступок Україна не буде робити, і повертатиме всі свої території, це буде болюче для росії. Тож шантаж спрямований на сповільнення надання військової допомоги з боку Заходу, аби справа дійшла до зими та втоми від війни», – зазначила Яхно.

Володимир Воля вважає, що одночасні заяви про проведення "референдумів" на окупованих територіях і ядерних ударів свідчать про те, що після оголошення “результатів” росія в найкоротші терміни підпише указ про приєднання цих територій, і контрнаступ ЗСУ вже сприйматиме як посягання на територіальну цілісність рф.

«Начебто, що ядерний щит розповсюджуватиметься і на ці території. Він про це прямо не сказав, але в контексті виступу виглядає саме так. І будь-які спроби просування українських військ на територію, яку росія визнає своєю, будуть означати напад на росію, а значить можна буде застосувати ядерну зброю начебто для захисту», – повідомив Воля.

Політолог Максим Ялі зазначив, що черговий шантаж путіна був направлений на те, щоб західні лідери змусили Україну сісти за стіл переговорів. Але зараз ця погроза не виглядає реалістичною.

«Ще 24 лютого, коли він оголошував про початок війни, то казав про повну бойову готовність ядерних сил. Якщо говорити про реалістичність цих погроз, то вони не є реальністю, принаймні поки що. путін цілком розуміє, якщо він нанесе ядерний удар тактичною зброєю, то це буде означати повну ізоляцію. І навіть Китай та Індія, які допомагають йому уникнути економічного колапсу, купуючи нафту газ та вугілля, відмовляється від цього та приєднаються до санкцій. Це відбувається паралельно із заявами Ердогана, який є ключовим посередником, що Туреччина не визнає анексію українських територій. Тому путін опинився у безвихідній ситуації і цими погрозами в черговий раз намагається залякати Захід, насамперед європейців, щоб вони тиснули на Зеленського сісти за стіл перемовин. Бо розуміє, що будуть швидко звільнені й інші території, а це буде абсолютна поразка і подальші соціальні невдоволення всередині самої росії», – розповів політолог.