Наразі мітинги проти мобілізації в росії мають надто малі масштаби, щоб змінити ситуацію всередині країни.

Росіяни і надалі проявлятимуть покірність, будуть адаптуватися до нових умов та намагатимуться саботувати мобілізацію. Про це в коментарі УНН розповіли політичні психологи.

«Зараз російське суспільство переживає стан, схожий на той, що виник у відповідь на оголошення путіним «спеціальної воєнної операції» у лютому 2022 року. Фактично, путін вдруге оголосив війну, яка тепер зачіпатиме більшість російських сімей безпосередньо, а не у вигляді щовечірнього пропагандистського шоу. Росіяни вдруге переживають стадію шоку. На цій стадії – в умовах знищених інститутів громадянського спротиву і замороженого громадянського життя в цілому – дієвих та організованих масових протестів проти мобілізації не буде і не може бути. Суспільство реагує на раптово актуалізовану вітальну загрозу або втечею, або завмиранням. Припускаю, що покірність мобілізованих громадян, які слухняно виконують накази військкоматів, продиктована у якійсь частині реакцією завмирання. Це мобілізація морально і політично демобілізованого суспільства», – зазначає політичний психолог Світлана Чуніхіна.

Вона додала, що подальші зміни суспільного сприймання і ставлення до війни в рф повністю залежатимуть від подій на полі бою. Якщо росіяни почнуть відчувати свою силу, протестів не буде, а буде зростати підтримка війни. Якщо вони зазнають суттєвих втрат і принизливих поразок – крах путінського режиму стане дуже вірогідним сценарієм.

«У цьому сенсі ситуація принципово не змінилася від самого початку війни. На готовність як суспільства в цілому, так і очільників режиму в рф завершити цю війну не вплинуть жодні інші чинники, крім поразки на фронті», – розповіла Чуніхіна.

Політичний психолог Валентин Кім вважає, що для такої великої країни, як росія, це досить малий спротив. Окрім того, протестні прояви будуть йти по спадаючій траєкторії. Тобто найбільша кількість мітингів відбулася саме в момент оголошення мобілізації, і поступово вона буде зменшуватися.

«Поступово більшість населення, яке незадоволене рішенням свого лідера, буде адаптуватися до нової реальності. Ми вже бачимо величезні черги на кордонах, що означає, що людина обирає приємну для себе реакцію – бігти від мобілізації. Ті, хто не тікають, їх адаптація проявлятиметься в пошуках виходів із ситуації: хабарі воєнкомам, домовленість про невідправку безпосередньо на фронт, чи направлення в якесь більш тихе місце. Також це буде саботаж: не з’являтися у воєнкомати чи ховатися. Тож я прогнозую, що щільність мітингів буде знижуватися, і поки що кремлівська влада не стикнеться із суттєвим спротивом», – розповів Кім.

Скільки буде продовжуватися даний стан російського суспільства, психолог зазначає, що поки невідомо. Усе залежатиме від двох факторів. Перший – серйозні трагедії, серед яких, наприклад, одночасна загибель великої кількості мобілізованих на фронті. Друге – поступове, проте значне погіршення економічної ситуації всередині країни, коли холодильник перемагає телевізор. Тоді теж, за його словами, можна очікувати посилення цих процесів. Але поки що російське суспільство демонструє підпорядкованість, а кремлівська влада – самовпевненість, завзятість і непохитність у своїх намірах.

«Тут ще діє цікавий еволюційний механізм, коли при наявності зовнішнього ворога суспільство вимушене демонструвати міжгрупову агресію. І як тільки підвищується рівень міжгрупової агресії, спадає рівень внутрішньогрупової агресії. Тобто люди об’єднуються, їм простіше знайти спільну мову, знижується рівень внутрішніх конфліктів, внутрішньої агресії, збільшується ступінь довіри один до одного і до власного лідера, збільшується ступінь альтруїстичної поведінки. Звісно, не можна сказати, що російське суспільство одноманітне. Є різні напрямки сприйняття ситуації, але загальний вектор підпорядковується посиленню міжгрупової агресії. І кремлівська пропаганда працює саме на це», – додав Кім.

Після оголошення мобілзації в росії 21 вересня на кордонах росії з Грузією, Монголією та Казахстаном очевидці фіксували великі черги авто з охочими покинути країну.

У країні почалася нова хвиля підпалів військкоматів та акції. У Москві деяким затриманим на акції проти мобілізації, яка пройшла 21 вересня, у відділах поліції вручили повістки до військкоматів.