Десять депутатів фракції “Голос” можуть покинути партію через узурпацію влади керівництвом у вигляді Кіри Рудик, та призначення “контрольованих” людей на посади.

Про це журналісту УНН розповів народний депутат, член однойменної фракції “Голос” Ярослав Юрчишин, який є у списку тих, хто має намір залишити партію.

“Найбільше це пов’язано з тим, що по факту, партії “Голос”, яка надійшла на гаслах побудованого проекту в Україні, введення нової політики, як такої, не існує. Ми зараз бачимо, що керівництво у ролі Кіри Рудик звелося до усунення з партії будь-якої альтернативної позиції, і, фактично, усунення неугодних їй. На всі посади в партії просуваються лише контрольовані люди. Це робиться в очікуванні чергового з’їзду”, - зазначив депутат.

Юрчишин нагадав, що за сприянням керівника партії “Голос”, трьох голів обласних організацій було знято за останніх кілька тижнів, а на їх місце поставлені люди, які не представляють регіон, але є помічниками Кіри Рудик, що є свідоцтвом просування “своїх людей” на керівні посади та таким чином, очищення партії від тих, хто висловлює іншу позицію.

Депутат також прокоментував вихід Сергія Притули, зазначивши, що наміри про вихід інших десяти депутатів частково пов’язані саме з цим. За словами Юрчишина, телеведучий звертався з пропозиціями провести з’їзд. Але Притула “побачив незворотність у процесах зловживання влади”, тому вийшов.

“Питання йшлося про те, чи готовий Сергій взяти керівництво партії, якщо буде заміна. Він сказав, що готовий. Більш того, він говорив, що готовий працювати з іншим керівництвом, яке буде демократично обране. Але Сергій просто побачив в цих процесах незворотність, тобто шансів провести адекватний з’їзд немає, боротися з узурпаторами неможливо - тому він вийшов”, - додав Юрчишин.

Депутат наголосив, що основним варіантом для “Голосу” залишається вихід з партії. Він додав, що наразі спільно вирішується питання щодо реакції, та подальших кроків, а згодом буде оприлюднена остаточна позиція.

“У Верховній Раді в нас і так не всі члени партії. Тобто, в нас Макаров, Умеров, Шараськин, Васильченко, щонайменше 6 депутатів не є членами партії. Якщо вийде ще 6-7 депутатів, то залишиться порядка 6-5 членів фракції з 20 осіб. Ситуація кумедна, але до цього призвело керівництво партії Кіри Рудик та Ярослава Железняка”, - додав Юрчишин.

Він також припускає, що на з'їзді обговорюватимуть питання щодо створення коаліції з партією “Слуга Народу”.

“Це в ручному режимі корелює Кіра Рудик. Тому, на з’їзді може з’явитися і позиція про створення коаліції зі “Слугою Народу”. Про це, власне, Рудик говорила ще в лютому, в інтерв’ю Інтерфаксу. Можливо, це є такий шлях витискання неугодних, очищення партії. А можливо, цього з'їзду взагалі не буде”, - резюмував Юрчишин.

У березні десять депутатів від “Голосу” підписали заяву про переобрання керівництва партії через узурпацію влади. Як заявила депутат Верховної Ради від фракції "Голос" Соломія Бобровська, наразі ці десять депутатів можуть залишити партію.

7 червня шоумен, громадський та політичний діяч Сергій Притула оголосив, що виходить з партії "Голос".

Притула у цьому контексті зауважив, що відсутність будь-яких реакцій керівництва партії на “зашкварні” голосування своїх депутатів на будь-якому рівні означає не лише толерування, але й погодження такої поведінки.