Україна розраховує, що у грудні 2021 року на міністерській зустрічі НАТО лідери країн Альянсу проінструктують своїх міністрів закордонних справ щодо подальших кроків у напрямку ПДЧ для України.

Про це сказала віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час виступу на Zero Corruption Conference 2021 у Києві, передає УНН.

“Ми знаємо, що буде заява щодо політики відкритих дверей для України та Грузії (на саміті НАТО 14 червня — ред.). Але для нас як країни, яка демонструє стратегічне терпіння, важливіше побачити стратегічну відданість союзників. І ми, звичайно, сподіваємось побачити, що лідери НАТО доручать своїм міністрам закордонних справ зробити крок до ясності щодо ПДЧ для України вже в грудні”, — сказала Стефанішина.

З її слів, багато союзників борються за ясність для України щодо членства в НАТО.

Віце-прем’єр при цьому також зазначила, що сьогодні у дискусіях в НАТО щодо ПДЧ для України чутно голоси про небажання дратувати Росію. Проте, за її словами, така політика не стримала Росію від військового вторгнення на територію Грузії після саміту у Бухаресті 2008 року. А в 2014 році Україна зіштовхнулася з військовою агресією Росії та окупацією частини території.

Урядовець також наголосила, що сьогодні Україна робить вагомий внесок до колективної безпеки та оборони, посилюючи східний фланг НАТО, щодо якого у НАТО досі немає чіткої стратегії.

“Україна не відійде від своєї позиції стосовно Плану дій щодо членства в НАТО. 13 років Україна зберігала мовчанку щодо ПДЧ, однак ми починаємо цю дискусію зараз. Ми розуміємо, що це великий шлях. Однак, на нашу думку, не буде кращого політичного моменту для початку цього дискурсу”, — зауважила Стефанішина.

Напередодні заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане заявив, що країни Північноатлантичного альянсу поки не мають єдиної думки щодо надання Україні Плану дій щодо членства.