Ключовими заявами Президента України в Нью-Йорку стали теми Криму, окупованих територій та звільнення українців.

Президент Володимир Зеленський на 76-й сесії Генасамблеї ООН представив Україну як сильну, демократичну європейську державу, вважає глава МЗС Дмитро Кулеба, повідомляє прес-служба відомства.

"Саме при Президенті Зеленському в Україні вперше за 30 років з'явилася предметна Стратегія зовнішньополітичної діяльності. Вона передбачає проактивну, сміливу й зрілу зовнішню політику, яка зміцнює позиції України у світовій спільноті. Вчорашній виступ Президента показав втілення цієї Стратегії та активну роль України на міжнародній арені", - заявив Кулеба.

Він наголосив на принциповій позиції Президента щодо повернення Криму і звільнення політв'язнів.

"Президент звернувся до світової спільноти із закликом підтримати звільнення близько 450 українців, які незаконно утримуються на тимчасово окупованих територіях України і в РФ. Він піднімав це питання на всіх зустрічах у Нью-Йорку. Ми передавали список наших політв'язнів партнерам. Це ключовий момент: немає нічого ціннішого для Української держави, ніж свобода її людей", - відзначив Кулеба.

Також він наголосив на важливості заяв Президента про Кримську платформу і запрошенні держав - членів ООН приєднатися до цього формату.

Крім того, Кулеба відзначив виступ Зеленського на тему боротьби з пандемією коронавірусу.