Під час найкривавіших подій Майдану у 2014 році тодішній президент України Віктор Янукович 11 разів говорив з президентом РФ Володимиром Путіним.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу розповів заступник начальник Департаменту у "справах Майдану" Денис Іванов.

Він нагадав, що сьогодні було завершено досудове розслідування щодо Януковича та ще 9 екс-високопосадовців.

За словами Іванова, було розслідувано 1019 епізодів справи, які охоплюють період з 18 по 20 лютого 2014 року. Протягом цих трьох днів було вбито 67 мітингувальників, постраждало 887 цивільних осіб та 132 правоохоронця.

Слідством встановлено, що під час активної фази протистоянь на Майдані Незалежності та прилеглих вулицях відбувалися оперативні наради керівників правоохоронних органів та президента, телефонні з’єднання та з’єднання спеціальним зв’язком

Прокурор наголосив, що таких з’єднань було дуже багато.

Зокрема, з 18 по 20 лютого між начальником ГУ МВС у Києві Валерієм Мазаном та його заступником, начальником міліції громадської безпеки Петром Федчуком було 139 з’єднань, а між колишнім командувачем внутрішніх військ (нині – Нацгвардія) Станіславом Шуляком та Мазаном - 47. Також відомо, що між Шуляком та екс-заступником міністра внутрішніх справ Віктором Ратушняком було 16 з'єднань, а між Федчуком та Ратушняком - 17.

Крім того, у цей період керівники правоохоронних органів та Янукович спеціальним урядовим зв’язком з’єднувалися з вищим керівництвом Російської Федерації та керівниками її правоохоронних органів.

Зокрема, Янукович здійснив 11 з’єднань з Путіним. Тодішній міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко 12 разів спілкувався із тодішнім міністром внутрішніх справ РФ, а екс-голова Служби безпеки України Олександр Якименко - тричі зв'язувався з тодішнім директором російської ФСБ.

"Всі ці обставини свідчать, по-перше, про те, що ці з'єднання відбувалися у найактивнішу фазу застосування фізичного насильства, спеціальних засобів та вогнепальної зброї до мітингувальників. По-друге, про те, що всі ці особи були обізнані про застосування підлеглими працівниками спецзасобів, вогнепальної зброї та фізичного насильства. По-третє, у сукупності з іншими відомостями ці дані свідчать про те, що вони віддавали усні вказівки на застосування тих чи інших заходів до протестувальників", - зазначив Іванов.

Він уточнив, що особливістю цього розслідування є те, що всі підозрювані наразі переховуються на території Росії.

Україна вживала заходів для встановлення місцезнаходження підозрюваних, зокрема, щодо цього до Росії було направлено понад 20 запитів, у всіх запитах РФ відмовила.

Крім того, до РФ було скеровано понад 10 запитів щодо видачі цих осіб, які там також відхилили.