Генпрокурор також виключила політичні мотиви справи проти звинуваченого в державній зраді нардепа.
 

Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова заявила, що суд не відправив народного депутата Віктора Медведчука в СІЗО, оскільки суддя порахував, що клопотання про його арешт було безальтернативне. Про це в четвер, 27 травня, заявила генеральний прокурор України Ірина Венедіктова в ефірі Україна 24.
 
За її словами, сума застави в 300 млн гривень була занадто великою для людини, чиї активи були заморожені.
 
"Відповім як юрист. Чи могли ми йти безальтернативно по цій категорії. Ні, тому було клопотання про утримання під вартою з альтернативою внесення застави. Застава був дуже великою - 300 млн гривень. З іншого боку, суддя, коли мотивував рішення, сказав, зачекайте, ви наклали санкції, його активи заблоковані. Коли ви ставите таку заставу, то за духом права ви робите безальтернативне клопотання і просто хочете посадити людину під варту", - заявила вона.
 
Генпрокурор додала, що якби рішення судді було неправосудне, то вона б пішла до Вищої ради правосуддя.
 
Також Венедіктова заявила, що в справі Медведчука немає політики і розглядається тільки склад злочину. Вона також підкреслила, що проросійськість політика і його кумівство з Путіним не мають відношення до цієї справи.
 
"Ми, наприклад, не знали (про прослуховування, - ред.). Коли проводиться контррозвідувальна діяльність, тільки топ-керівництво Генеральної прокуратури до цього залучено, коли ставляться підписи над клопотаннями", - сказала вона.
 
Крім того, Венедіктова не підтвердила інформацію про те, що підозрюваний у державній зраді нардеп Тарас Козак перебуває в Білорусі.
 
"Остання інформація, яка до мене надходила зі ЗМІ, це пан Медведчук казав, що він перебуває на лікарняному або лікується в Білорусі. Але у нас оперативна інформація інша", - сказала вона, додавши, що вона ще не стала предметом кримінальних проваджень.
 
Нагадаємо, 21 травня суд залишив Медведчука під домашнім арештом, хоча прокуратура вимагала призначити нардепу замість домашнього арешту утримання під вартою із заставою в 300 млн.