Більше половини (52%) українців вважають, що рішення про застосування санкцій проти неформального глави партії ОПЗЖ Віктора Медведчука – наслідок його проросійської діяльності, але 30% опитаних впевнені, що "це розбірки між олігархами".

Такі дані показала Група Рейтинг.

Ще 16% респондентів вважають, що санкції Ради національної безпеки і оборони – спроба повернути у власність держави нафтопровід Прикарпатзахідтранс.

13% українців впевнені, що санкції введені "за вказівкою із США", і приблизно стільки ж – що це "тиск на опозицію".

 

Відповіді розділилися залежно від регіону опитування, віку й електоральних симпатій.

Загалом 75% опитаних відповіли, що знають про введення санкцій проти Медведчука і його дружини(40% добре знають, 35% щось чули), а 25% вперше чують.

58% українців підтримують рішення РНБО, 28% – не підтримують. Серед тих, хто добре знає про це рішення, 73% підтримують, 23% – ні.

ДОВІДКА. 19 лютого 2021-го РНБО ввів санкції проти Медведчука, його дружини і ще ряду фіз- і юросіб. У ОПЗЖ назвали це "диктатурою", "політичними репресіями" і "кінцем демократії". Медведчук назвав санкції "незаконними" і заявив, що президент Зеленський "перетнув останню межу". За словами секретаря РНБО Данілова, Медведчук і депутат ОПЗЖ Козак зі своїми дружинами володіють НПЗ в РФ і поставляють паливо бойовикам в ОРДЛО. У Кремлі "стривожені".

Опитування за методом телефонного інтерв'ю з використанням комп'ютера проведено 22-23 лютого 2021 року серед 2500 українців від 18 років і старше у всій Україні, крім тимчасово окупованих територій. Похибка – не більше 2,0%.