Антимонопольний комітет України наклав штраф на компанії-оператори мережі АЗС, що входять до групи "Приват", на 4,7 млрд грн за антиконкурентні узгоджені дії при встановленні цін на нафтопродукти.

Згідно з повідомленням комітету ввечері у вівторок, зокрема, штраф накладено на ТОВ "ВТФ "Авіас", ТОВ "Торговий дім "Авіас", ТОВ "Пром Гарант Плюс", ТОВ "Альянс еволюшн", ПАТ "Укртатнафта" та 169 операторів АЗС (зокрема ПАТ "Укрнафта").

В АМКУ зазначають, що в рамках розпочатої у 2016 році справи встановлено, що у сфері роздрібної торгівлі світлими нафтопродуктами в Україні діє система безготівкових розрахунків скретч-картками й паливними картками "Авіас". У цьому проекті беруть участь близько 1625 автозаправних станцій, які працюють під різними брендами в усіх регіонах України, займаючи 25-відсоткову частку від усіх АЗС країни.

"Комітет визначив, що проект "Авіас" є організованим, координованим та функціонує з метою погодження цінової та торговельної поведінки учасників", - зазначається в повідомленні.

Зокрема, в усій мережі продавався бензин і дизпальне Keropur®ENERGY, одномоментно встановлювалися однакові ціни незалежно від бренда АЗС і регіону, а також існував "центр", до якого входили кілька суб’єктів господарювання, розташованих за однією адресою у м. Дніпрі. У ньому здійснювали детальне планування та координацію дій мережі.

Крім того, АМКУ виявив значну кількість типових, здебільшого однакових договорів купівлі-продажу нафтопродуктів та майна, оренди АЗС, матеріальної допомоги, а також встановив, що фізичні особи, які обіймали посади директора, засновника, підписанта, бухгалтера, менеджера тощо, часто змінювали одна одну та працювали одночасно в кількох товариствах-учасниках проекту.

Також постійно змінювався склад юридичних осіб – учасників проекту (без змін персонального складу). Це відбувалося через одних і тих самих ліквідаторів та за схожих адрес останньої реєстрації у м. Харкові.

Комітет встановив, що оператори АЗС, зокрема "Укрнафта", закуповували в "Укртатнафти" світлі нафтопродукти за цінами вищими, ніж за аналогічне імпортне пальне.

Така узгоджена поведінка учасників проекту "Авіас" порушує конкуренцію між операторами АЗС на ринку. Тож на світлі нафтопродукти в мережі "Авіас" встановлювалися в антиконкурентних умовах. З огляду на це комітет ухвалив за зазначені порушення накласти на вищеперераховані суб’єкти господарювання штрафи розміром 4,7 млрд грн", - ідеться в повідомленні.

"Сьогодні ми підсумовуємо результат колосальної роботи й багаторічного судового протистояння Антимонопольного комітету з учасниками змови на українському ринку пального. Попри складні обставини та величезний спротив з боку відповідачів ми завершили розслідування і прийняли рішення", - заявила після засідання голова комітету Ольга Піщанська.

Як повідомлялося, АМКУ наприкінці 2016 року розпочав розгляд справи про можливе вчинення мережами низки АЗС порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних узгоджених дій.

Наприкінці 2018 року екс-глава комітету Юрій Терентьєв скаржився на затягування розгляду цієї справи відповідачами через суди. Зокрема, оспорювалася законність дій комітету щодо збору доказів і цього розслідування.

Станом на 2021 рік "Авіас" на своєму сайті зазначає, що до його партнерської мережі входять 1,542 тис. станцій. Станції партнерської мережі працюють під брендами "Авіас", "Укрнафта", ANP, ZNP, Sentosa Oil, "Юкон", Rubix.