Військова хунта Буркіна-Фасо підтвердила другий переворот, в результаті якого було повалено колишнього лідера, який перебував при владі з січня. Про це УНН пише з посиланням на Reuters.

Армійський офіцер зачитав заяву на телебаченні, в якій оголошувалося про звільнення полковника Поль-Анрі Даміба, військового президента перехідного періоду.

У заяві йдеться, що група офіцерів, які допомагали Дамібі захопити владу в січні, вирішила, що лідер більше не може забезпечувати безпеку країни, яка бореться зі зростаючим ісламістським повстанським рухом.

"Ми вирішили взяти на себе відповідальність, керуючись єдиним ідеалом - відновленням безпеки та цілісності нашої території", - заявили вони.

Нова хунта також оголосила про зупинення дії Конституції, розпуск державних установ та закриття кордонів до подальшого повідомлення.

«Вся політична діяльність, вся діяльність громадянського суспільства призупинено, буде скликано активні сили країни», - заявили лідери перевороту.

Армія ввела загальнонаціональну комендантську годину з 21:00 до 5:00 за місцевим часом.

Оголошення було зроблено за кілька годин після повідомлень про перестрілки навколо будівлі президента та військового табору в Уагадугу, столиці країни.

Коли Даміба прийшов до влади у січні, скинувши президента Роча Каборе, він пообіцяв зробити країну безпечнішою. Однак насильство в країні продовжується, а політична напруга в останні місяці зросла.

Тисячі загинули і близько двох мільйонів було переміщено в результаті бойових дій з 2015 року, коли повстанський рух поширився на Буркіна-Фасо, яка відтоді стала епіцентром насильства в Сахелі.

Понад 40% території Буркіна-Фасо, колишньої французької колонії, не контролюється урядом.