Поведінка пінгвінів змінилася через глобальне потепління, відзначають українські полярники.

Біля української станції Академік Вернадський в Антарктиді зафіксовано рекордне скупчення пінгвінів для антарктичної зими. Про це повідомив Національний антарктичний науковий центр у Facebook.

За словами полярників, зазвичай в антарктичну зиму (в Україні тоді літо, - ред.) пінгвіни, що проживають біля станції, пливуть на північ, адже там вода не скута кригою - і у птахів є можливість полювати на криль.

Але через зміни клімату в районі архіпелагу Вільгельма (тут розташована станція Академік Вернадський) можна знайти відкриту воду і протягом всієї зими - тому пінгвіни залишаються неподалік.

Українські полярники цього липня зареєстрували надзвичайно великі скупчення пінгвінів у радіусі 20 кілометрів від станції. Сотні і тисячі пінгвінів відпочивають на берегах, а у воді сотні пінгвінів одночасно полюють.

Такі скупчення пінгвінів залучають і великих хижаків. Зараз неподалік перебувають косатки і морські леопарди.

На самому ж острові Галіндез, де розташований Академік Вернадський, пінгвіни в кінці червня-початку липня з'являлися хвилями, відзначають полярники. В окремі дні їх не бачили зовсім, а часом їх було більше тисячі. Переважно, це були пінгвіни Аделі.