Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) вперше за останні 20 років схвалило препарат адуканумаб від хвороби Альцгеймера, яка вважається невиліковною. Про це пише сайт відомства, пише УНН.

Довідка: хвороба Альцгеймера — це найбільш поширена форма недоумства, яка вражає, в основному, літніх людей. У всьому світі від хвороби Альцгеймера страждають близько 50 млн осіб. Головною причиною цього нейродегенеративного захворювання вважається накопичення всередині клітин мозку шкідливого білка бета-амілоїду.

На відміну від інших способів лікування хвороби Альцгеймера, які діють лише на її симптоми, адуканумаб бореться проти її причини — скупчень бета-амілоїду. Препарат успішно пройшов три стадії клінічних досліджень, в яких брало участь близько 3,5 тис. пацієнтів. З огляду на важливість лікування цього захворювання, FDA видало препарату дозвіл в прискореному порядку.

Однак думки експертів про успіх ліків розділилися. Наприклад, експерти FDA, зібрані в листопаді 2020 року, щоб оцінити результатів клінічних випробувань, вирішили, як пише Gizmodo, що дані не показують ефективності адуканумаба. Деякі лікарі навіть пообіцяли, що не будуть виписувати цього препарату своїм пацієнтам. Фахівці побоюються, зокрема, побічних ефектів — наприклад, мозкової кровотечі.

Інші зацікавлені сторони — зокрема, представники Alzheimer’s Association — благодійної організації, яка допомагає пацієнтам з цим захворюванням і їхнім сім’ям, — сподіваються, що адуканумаб “відкриє нову еру в лікуванні хвороби Альцгеймера”. Завдяки схваленню цього препарату аналогічні дослідження можуть залучити більше інвестицій, в результаті яких можуть з’явитися нові препарати, зазначила Марія Карільо з Alzheimer’s Association.

Думка скептиків або прихильників схвалення препарату може змінитися в результаті нових випробувань, які компанія Biogen, що випускає препарат, зобов’язана провести найближчим часом. Зробити це їх зобов’язує прискорений порядок реєстрації препарату.

Лікування адуканумабом буде коштувати, імовірно, близько 50 тисяч доларів на рік. На ринок його планують випустити під торговою назвою Адухельм.