Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков в ефірі російського телебачення заявив, що президент США Джо Байден у розмові з російським лідером Володимиром Путіним пригрозив Росії фінансовою ізоляцією у разі вторгнення в Україну. Його заяву цитують російські ЗМІ, повідомляє УНН.

“Так, справді, Байден говорив про те, що якщо буде ось це ефемерне вторгнення в Україну, (...) тоді Росія буде фінансово ізольована і так далі", - заявив Пєсков.

Прессекретар Путіна також назвав серйозною розбіжністю США та Росії концептуальне розуміння "червоних ліній".

Зазначимо, що під час діалогу Байдена та Путіна, останній сказав очільнику США, що "червоні лінії" - це подальше розширення НАТО на схід і розміщення в Україні наступальних озброєнь. Своєю чергою Байден заявив, що США нададуть Києву додаткову військову допомогу і зміцнять східний фланг НАТО.

Українська влада і західні партнери останнім часом звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США і їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

На тлі цього президенти Росії та США Володимир Путін та Джо Байден 7 грудня провели двосторонні переговори через відеозв'язок, які тривали дві години.

Як заявив радник США з національної безпеки Джейк Салліван на брифінгу за підсумками переговорів Путіна і Байдена, Джо Байден не пішов на поступки Володимиру Путіну щодо гарантій не дозволити Україні вступити в НАТО.