Німецькі органи безпеки припускають, що три труби балтійського газопроводу "Північний потік" 1 і 2 будуть непридатні для використання після ймовірних актів саботажу.

Якщо їх швидко не відремонтувати, велика кількість солоної води потрапить у трубопроводи та роз’їсть їх. Про це повідомляє німецьке видання Der Tagesspiegel, пише УНН.

Як зазначає видання, масштаб пошкоджень трубопроводів змушує урядових експертів припускати, що атаку на них було сплановано на державному рівні. Одна з версій свідчить, що вибухівку заклали водолази.

Федеральна поліція Німеччини посилила контроль за прибережними районами та територіальними водами країни. Особлива увага надається об'єктам критично важливої ​​інфраструктури.

Тим часом кризова група Федерального міністерства закордонних справ також взялася за інцидент, а кілька федеральних міністерств і Канцлерство обговорюють наслідки.

Незважаючи на те, що останнім часом газу через "Північний потік-1" більше не було, а "Північний потік-2" не було введено в експлуатацію через напад Росії на Україну, ця справа викликає нові занепокоєння щодо енергетичної безпеки в Європі. Після витоків газу з цих газопроводів, ціни на природний газ знову піднялися.

 

Напередодні стало відомо, що в Данії, на південний схід від острова Борнхольм у Балтійському морі, стався витік у газопроводі "Північний потік-2". Морське управління Швеції також повідомило про два витоки на газопроводі "Північний потік-1".

Nord Stream AG, оператор мережі, заявив, що газопровідна система "Північний потік" по дну Балтійського моря зазнала "безпрецедентних" пошкоджень, і неможливо оцінити, коли систему буде відновлено.