Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс не планує перекидати військові сили в Україну.

Про це він сказав в інтерв’ю CNN, коментуючи відповідь НАТО на "гарантії безпеки" Кремля.

"НАТО не розміщуватиме бойові підрозділи в Україні", - підтвердив Столтенберг.

За його словами, письмову відповідь НАТО дасть цього тижня. Альянс готовий обговорювати з Росією контроль над озброєнням, прозорість військових дій та інші питання безпеки у ЄС, "проте не готові іти на компроміс з основних принципів".

 

"Ми допрацьовуємо пропозиції, письмовий документ, який ми відправимо їм (росіянам – УНІАН) пізніше цього тижня. Ми будемо робити це паралельно зі США", - цитує слова Столтенберга журналістка Наташа Бертранд у Twitter.

РФ називає своїми "червоними лініями" вступ України до НАТО, оскільки він, на думку Кремля, може якимось чином загрожувати нацбезпеці Росії.

З цього приводу між Москвою та США й Альянсом у січні відбулась серія зустрічей.

Кремль пропонує Заходу свої "гарантії безпеки", якими намагається юридично зобов’язати членів Північноатлантичного договору відмовити Україні й іншим державам, які раніше були під окупацією Радянського Союзу, у членстві в Альянсі.

На тлі ультиматуму щодо НАТО Росія стягнула 100-тисячне військо до кордонів з Україною, а представники РФ публічно погрожують Україні та її партнерам "тяжким сюжетом" у разі незадоволення "пропозицій" Москви.