Лава з Ньїрагонго тече на схід Конго в напрямку кордону з Руандою, зазначають вулканологи.

На кордоні Демократичної Республіки Конго і Руанди почалося виверження вулкана Ньїрагонго. Про це в суботу, 22 травня, повідомляє MNCTV CONGO і The New Times (Rwanda).

Повідомляється, що спалахи світла з кратера вулкана помітні з руандійського міста Рубава і конголезького Гома. В останньому відключена подача електрики. У місті відчувається запах сірки.

Жителі Гоми в паніці залишають свої будинки і рухаються до кордону з Руандою. Місцева влада закликає до спокою.

 

 

 

 

 

Останній раз Ньїрагонго "прокидався" в 2002 році, в результаті лава хлинула в Гому, вбивши 250 осіб і залишивши без даху над головою 120 тис. людей.

Всього з 1882 року було зареєстровано 34 виверження цього вулкана. Одне з найсильніших вивержень Ньїрагонго відбулося в 1977 році, тоді загинули понад 600 осіб.

Вулкан Ньїрагонго знаходиться в 20 кілометрах на північ від озера Ківу, його висота - 3 470 м. Особливий хімічний склад лави робить її дуже стрімкою. Швидкість руху лави з його схилів може досягати 96 км/год.

Напередодні повідомлялося, що в Італії почалося виверження відразу двох вулканів. Вулкани Стромболі і Етна почали викидати попіл, пісок і вивергати лаву. Повідомлень про жертви і пошкодженнях поки немає.

Також Korrespondent.net писав, що в Ісландії продають діючий вулкан. Сім'я, що володіє земельною ділянкою, на якій розташований вулкан, заявила, що отримала вже дві пропозиції від потенційних покупців.