Президент рф володимир путін у четвер вибачився перед прем'єр-міністром Ізраїлю Нафталі Беннетом за коментарі, зроблені міністром закордонних справ сергієм лавровим, який раніше цього тижня заявив, що у Гітлері була "єврейська кров", повідомляє канцелярія прем'єр-міністра, передає УНН.

лавров також заявив, що "найбільші антисеміти - це самі євреї", згадавши президента України Володимира Зеленського, який є євреєм, в інтерв'ю італійському телебаченню.

Раніше цього тижня міністр закордонних справ Ізраїлю Яїр Лапід назвав заяви лаврова "непробачними", а Беннетт заявив, що "подібна брехня призначена для того, щоб звинуватити самих євреїв у найжахливіших злочинах в історії, які були скоєні проти них, і тим самим звільнити гнобителів євреїв від їхньої відповідальності".

У вівторок мзс рф заявило, що коментарі Лапіда були "антиісторичними і багато в чому пояснюють, чому нинішній уряд Ізраїлю підтримує неонацистський режим у Києві".

У ході бесіди у четвер путін та Беннет підкреслили "особливе значення" 9 травня, коли росія та Ізраїль відзначають перемогу Європи та рф над нацистською Німеччиною. У Кремлі наголосили, що дві країни "дбайливо зберігають історичну правду про події тих років і вшановують пам'ять усіх полеглих, зокрема жертв Голокосту".

"Президент росії нагадав, що з 6 мільйонів закатованих у гетто та концтаборах євреїв, знищених гітлерівцями під час каральних операцій, 40% були громадянами СРСР, і попросив передати побажання здоров'я та благополуччя ветеранам, які живуть в Ізраїлі. Нафталі Беннет, у свою чергу, відзначив вирішальний внесок Червоної Армії у перемогу над нацизмом", - йдеться у повідомленні Кремля.

"Прем'єр-міністр прийняв вибачення президента путіна за слова лаврова і подякував йому за роз'яснення ставлення до єврейського народу та пам'яті про Голокост" - заявили в канцелярії прем'єр-міністра.

путін також привітав Беннета із 74-м Днем незалежності Ізраїлю. Згідно з заявою Кремля, сторони висловили взаємну зацікавленість у подальшому розвитку дружніх відносин та підтримці корисних контактів між керівництвом двох країн.

Лідери двох країн також провели "ґрунтовний обмін думками щодо ситуації в Україні", приділивши особливу увагу гуманітарним питанням, таким як евакуація мирних жителів із заводу "Азовсталь", йдеться у заяві.

“Російські військові зберігають готовність забезпечити безпечний вихід мирних жителів. Що стосується "бойовиків", які залишилися на "Азовсталі", то київська влада повинна віддати їм наказ скласти зброю", - заявили в Кремлі.