Через можливий візит на острів спікера Палати представників США Ненсі Пелосі Китай підняв винищувачі.

Міністерство оборони Тайваню посилило рівень боєготовності із ранку 2 серпня до полудня 4 серпня. Про це повідомило агентство Reuters.

Зазначається, що на тлі можливого візиту спікера Палати представників США Ненсі Пелосі на острів, який очікується у вівторок, кілька китайських військових літаків пролетіли близько до серединної лінії, яка розділяє Тайванську протоку.

Крім того, Китай оголосив про військові навчання в Південно-китайському морі з 2 по 6 серпня і проводить маневри у провінції Фуцзянь.

Як пише Reuters, Пекін неодноразово застерігав Вашингтон щодо поїздки Пелосі на Тайвань, проте американська влада заявила в понеділок, що їх не злякає китайське "брязкання зброєю".

Пелосі розпочала своє азіатське турне у Сінгапурі, а у вівторок прибула до Малайзії. У її офісі також підтвердили візити до Південної Кореї та Японії, проте не згадали Тайвань.

Представник МЗС Китаю Чжао Ліцзянь заявив на брифінгу 1 серпня, що візит спікера Палати представників США на Тайвань буде "грубим втручанням у внутрішні справи Китаю", і попередив, що "армія країни не сидітиме склавши руки".