Обмежувальні заходи торкнулися росіян, причетних до спроб перевороту в Молдові та іранських чиновників, які відповідають за придушення протестів у країні.

Влада США ввела санкції проти російських чиновників, яких вважають причетними до зловмисного впливу та системної корупції. Також санкції запровадили проти чиновників в Ірані, причетних до придушення протестів у країні. Про це у середу, 26 жовтня, повідомляє прес-служба Мінфіну США.

У "чорний список" потрапили олігархи, які здобули широку популярність за захоплення та корупцію політичних та економічних інститутів Молдови, а також діють як інструменти російської кампанії глобального впливу, яка прагне маніпулювати Сполученими Штатами та їхніми союзниками та партнерами, включаючи Молдову та Україну.

Зокрема, йдеться про колишнього чиновника з Молдови Володимира Плахотнюка, який брав участь у захопленні держави, контролюючи та маніпулюючи ключовими секторами уряду Молдови, включаючи правоохоронні органи. Також санкції запровадили щодо молдавського політика та голови популістської партії Шор, Ілана Шора.

Як повідомляє Мінфін США, напередодні молдавських виборів 2021 року Росія планувала підірвати позиції президента Молдови Майї Санду та повернути Молдову у сферу впливу Росії. Щоб підтримати ці зусилля, Шор працював із представниками РФ над створенням політичного альянсу для контролю над парламентом Молдови, який згодом підтримав кілька законодавчих актів на користь РФ. Також санкції було запроваджено щодо дружини Шора - російської співачки Сари Львівни Шор, більш відомої під псевдонімом "Жасмин".

Крім того, під обмеження потрапив Ігор Юрійович Чайка, який є сином колишнього генерального прокурора РФ Юрія Чайки. За даними США, Ігор Чайка спільно з прес-секретарем президента РФ Дмитром Пєсковим розробив докладні плани щодо повалення влади президента Молдови. У список санкцій США потрапили численні юридичні установи, власником яких є Ігор Чайка.

Також під обмеження потрапили чиновники з Ірану, яких США вважають відповідальними за придушення протестів і інтернет-цензуру, що триває в країні. До списку потрапили керівництво Корпусу вартових ісламської революції, чиновники провінцій Сістан та Белуджистан та іранські тюремні чиновники.м