Прокуратура Парижа заявила, що отримала судовий позов проти рятувальників про ненавмисне вбивство за нездатність допомогти в трагічному випадку минулого місяця. Тоді перекинувся човен з мігрантами в каналі Ла-Манш, в результаті чого загинули щонайменше 27 людей, які намагалися дістатися Британії. Про це пише УНН з посиланням на The Associated Press.

У позові про ненавмисне вбивство, подане у п'ятницю французькою гуманітарною організацією Utopia 56, звинувачується морський префект Ла-Манша та Північного моря, Регіональний оперативний центр спостереження та порятунку Грі-Нез у Па-де-Кале та британська берегова охорона, яка недостатньо робила спроб для запобігання смертям.

Utopia 56 заявила, що "має намір провести розслідування для визначення відповідальності французьких та британських рятувальних служб у цій трагедії", додавши, що люди були кинуті, "незважаючи на дзвінки до англійських та французьких рятувальних служб".

Єдині двоє тих, хто вижив у катастрофі, повідомили ЗМІ, що мігранти на човні робили сигнали лиха, які були проігноровані, оскільки їхнє каное здулося і зламався двигун. Вони стверджують, що британці заявили, що човен був у французьких водах, а французи - навпаки. Ці розповіді було підтверджено членами сім'ї потерпілого, які підтримували телефонний контакт під час спроби переходу каналу Ла-Манш.

У Лондоні судовий розгляд також офіційно ініційований сім'ями жертв з іракського Курдистану.

Раніше цього місяця було офіційно ідентифіковано 26 жертв трагедії, у тому числі сім жінок, підліток та 7-річна дівчинка. Особа одного мігранта залишається невідомою. Слідчим вдалося підтвердити особи 16 іракських курдів, у тому числі чотирьох жінок, 16-річного підлітка та 7-річної дівчинки. У заяві йдеться, що серед жертв також були іранський курд, троє ефіопів, зокрема дві жінки, жінка із Сомалі, четверо афганських чоловіків і єгиптянин. Вік дорослих – від 19 до 46 років.

Їхній човен перекинувся 24 листопада біля берегів північної Франції, що на сьогоднішній день міністр внутрішніх справ країни назвав "найбільшою міграційною трагедією" при небезпечному переході до Великої Британії.

Кількість людей, які рятуються від конфліктів або бідності, ризикуючи вирушають до Франції в небезпечну подорож, сподіваючись отримати притулок або знайти кращі можливості у Великій Британії. Кількість переходів цього року збільшилась утричі порівняно з 2020 роком.

Трагедія викликала нову політичну кризу між Великою Британією та Францією, які звинувачували один одного в тому, що вони не роблять достатньо, щоб утримати людей від переходу через Ла-Манш. Європейські міграційні органи погодилися відправити літак для спостереження за берегами Ла-Маншу щодо контрабанди людей.