Білухи вважаються видом, що зникає, і часто зустрічаються на мілководді в холодних арктичних водах.

Білуха, що застрягла в річці Сена за 70 км від Парижа, була витягнута з води на першому етапі масштабної рятувальної операції з повернення її в море. Про це повідомило агентство AFP.

24 водолази, які брали участь в операції, і рятувальники, які працюють з канатами, кілька разів намагалися заманити тварину в сітку, щоб підняти її з води.

Після майже шестигодинної роботи представника сімейства китів, вагою 800 кілограмів, було піднято з річки сіткою та краном близько четвертої ранку і поміщено на баржу під нагляд ветеринарів.

Для тварини був підготовлений басейн із морською водою на шлюзі в порту Вістрехем, де вона проведе три дні під наглядом у рамках підготовки до визволення.

Водночас рятувальники наголосили, що операція з повернення білухи в море відбувається не без ризику для неї, оскільки тварина ослаблена і в стресі ризикує загинути.

Зазначається, що чотириметровий кит був помічений більше тижня тому у напрямку Парижа і опинився на мілині, приблизно, за 130 углиб від Ла-Маншу до Сен-П'єр-Ла-Гаренна.

З п'ятниці рух тварини було заблоковано шлюзом у Сен-П'єр-Ла-Гарен, і її здоров'я погіршилося після того, як вонавідмовилася від їжі.