Компанія-оператор газопроводу протягом доби розпочне обстеження пошкодженої ділянки.

Зафрахтоване компанією Nord Stream AG судно під російським прапором вперше проводить дослідження у районі вибухів газопроводів Північний потік, пише Reuters у четвер, 27 жовтня.
 
"Зараз ми ділимо один і той же простір і спілкуємося один з одним. Якийсь час тому консорціум заявив, що хоче провести дослідження місця вибухів… Для того, щоб просто провести підводну зйомку, не потрібно жодного дозволу від нас", - повідомили ВМС Швеції.
 
Як йдеться у повідомленні Nord Stream AG, після проведення калібрувальних робіт фахівці будуть готові протягом доби приступити до обстеження пошкодженої ділянки, яка за поточними оцінками триватиме від 3 до 5 днів.
 
У частині обстеження ділянки газопроводу у винятковій економічній зоні Данії Nord Stream AG продовжує чекати на рішення влади про надання дозволів на проведення робіт з оцінки пошкоджень.
 
Як пише видання Spiegel, уряд Німеччини унеможливив запуск Північного потоку-2 після вибухів.
 
"Дуже ймовірно, що акт саботажу з сильними вибухами негативно вплинув на обидві нитки трубопроводу, тому базової технічної можливості використання більше немає", - йдеться у повідомленні уряду ФРН у відповідь на запит німецького депутата.
 
Також у Берліні нагадали, що Північний потік-2 не встиг отримати необхідної сертифікації, бо Росія розпочала вторгнення в Україну.
 
Нагадаємо, 26 вересня на Північному потоці та Північному потоці-2 різко впав тиск на трьох нитках газопроводів. Росія назвала подію саботажем. Швеція повідомила про завершення розслідування, проведеного спільно з Данією та Німеччиною. Причиною витоків назвали вибухи.