Президент Південної Африки Сиріл Рамафоса попросив дозволу в Міжнародного кримінального суду не арештовувати російського президента володимира путіна, оскільки це означало б оголошення війни, передає УНН із посиланням на Reuters.

Рамафоса зробив цю заяву у відповідь на судовий позов, порушений опозиційним Демократичним альянсом з метою змусити уряд заарештувати путіна, якщо він ступить на землю Південної Африки. Відповідь Рамафоси, яка була подана 27 червня, була оприлюднена у вівторок.

У ньому він сказав, що ініціював провадження в МКС відповідно до статті 97, згідно з якою держави можуть вимагати відмови від арешту через проблеми, які перешкоджають цьому.

Рамафоса сказав, що не може розголошувати подробиці цих проваджень.

«Південно-Африканська Республіка має очевидні проблеми з виконанням запиту на арешт і видачу президента путіна», — йдеться в його аффадевіті.

«росія дала зрозуміти, що арешт її чинного президента буде оголошенням війни», — сказав він.

Наступного місяця в Південній Африці має відбутися саміт клубу націй БРІКС — Бразилії, Росії, Індії, Китаю та Південної Африки, у якому заплановано участь усіх глав держав цих країн.

Але Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт путіна, звинувачуючи його у військовому злочині – депортації українських дітей до росії. Південна Африка, як член МКС, зобов'язана заарештувати його, якщо він з'явиться на саміт.