Російський диктатор володимир путін заговорив про обмеження експорту зерна з України. Відповідна заява прозвучала під час його виступу на засіданні східного економічного форуму, інформує УНН.

путін заявив, що нібито все українське зерно не було доправлено до країн, які голодують.

"Ми зробили все для того, щоб українське зерно було вивезено. (...) Ми зробили це разом із Туреччиною. Якщо виключити Туреччину як країну-посередника, то практично все зерно, яке вивозиться з України, спрямоване не в найбідніші країни, які розвиваються, а в країни Євросоюзу. За Світовою програмою продовольства ООН, яка якраз і передбачає допомогу нужденним країнам, було завантажено всього два кораблі. Підкреслю, лише два із 87. І на них було вивезено 60 тисяч тонн продовольства з двох мільйонів тонн. Це всього 3%, які спрямовані до країн, які розвиваються", - сказав російський диктатор.

На його думку, через такий підхід масштаби проблем із продовольством у світі лише зростатимуть, що може призвести до гуманітарної катастрофи.

"Може, варто задуматися про те, щоб обмежити напрямок вивезення зерна та іншого продовольства цим маршрутом. Я обов'язково пораджуся на цю тему з президентом Туреччини паном Ердоганом", - заявив путін.

22 липня у Стамбулі була підписана угода про експорт українського зерна, яка діятиме протягом 120 днів із дня підписання з можливістю пролонгації та дозволить розблокувати три українські порти.

За місяць роботи "зернового коридору" Україна відвантажила понад 60 тисяч тонн пшениці у межах Всесвітньої продовольчої програми ООН.