Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв звернувся до народу і заявив, що вступає на посаду голови Ради безпеки і планує "діяти жорстко". Нурсултан Назарбаєв на тлі протестів іде у відставку, передає УНН.

У відеозверненні президент Казахстану наголосив, що залишиться у столиці, "щоб не було", а також про вступ на посаду голови Радбезу і плани "діяти жостко".

Відзначимо, що до цього часу пожиттєвим головою Радбезу Казахстану був Назарбаєв.

"... як глава держави і відсьогодні голова Ради Безпеки планую діяти максимально жорстко. Це питання безпеки наших громадян, які звертаються з численними проханнями до мене захистити їхнє життя та життя сімей. Це питання безпеки нашої держави. Упевнений, що народ мене підтримає.

Хоч би що, я буду перебувати в столиці. Це мій конституційний обов'язок бути разом із народом. Разом ми подолаємо цю чорну смугу історії Казахстану. Вийдемо із неї сильними.

Незабаром я виступлю з новими пропозиціями щодо політичної трансформації Казахстану. Я залишаюсь на колишній позиції послідовних реформ", - зазначив Токаєв.

Нагадаємо

Протести в Казахстані спалахнули після того, як 1 січня вдвічі зросли ціни на автомобільний газ: із 60 тенге до 120 за літр.

У ніч на 5 січня через масовий характер мітингів президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв ввів в Алматі, Алматинській та Мангістауській областях надзвичайний стан.

Вранці 5 січня Токаєв відправив уряд Казахстану у відставку. Він також доручив запровадити тимчасове державне регулювання цін на скраплений газ, а також бензин та дизель.