У Казахстані під час січневих протестів загинули 225 людей, зокрема 19 поліцейських та військових. Про це повідомив на брифінгу начальник служби кримінального переслідування Генпрокуратури республіки Серік Шалабаєв, повідомляє УНН із посиланням на видання “Vласть”.

"На жаль, жертвами стали і мирні громадяни", - сказав Шалабаєв.

За попередніми даними відомства, постраждали 4578 осіб, у тому числі 3393 силовики.

За словами Шалабаєва, Генпрокуратура розслідує 546 кримінальних справ, у тому числі 15 справ про вбивство, 44 за актами тероризму, 34 за масовими заворушеннями.

В ізоляторах перебувають 672 підозрюваних, 446 заарештовано.

У лікарнях залишаються 265 постраждалих внаслідок подій, 67 з них перебувають у реанімації, повідомила директор департаменту зв'язків із громадськістю МОЗ Казахастану Асель Артакшинова.

У Казахстані мітинги за зниження цін на скраплений газ з 1 січня переросли в масові протести по всій країні. Президент країни Касим-Жомарт Токаєв відправив у відставку уряд. На всій території країни був введений режим надзвичайного стану. У багатьох містах була напружена ситуація. ОДКБ у відповідь на запит президента про допомогу направила в Республіку "миротворчі сили", зокрема — з Росії.

10 січня влада Казахстану заявила, що ситуація стабілізувалася і "знаходиться під контролем".

11 січня Токаєв оголосив про завершення в країні основної місії ОДКБ, "миротворці" якої прибули сюди на тлі протестів, що розгорілися. Перші російські "миротворці" покинули Казахстан 13 січня.

За повідомленнями, 14 січня Білоруський військовий контингент миротворчих сил ОДКБ повернувся додому.

Процес виведення контингенту, як зазначав Токаєв, триватиме не більше 10 днів. Повідомлялося, втім, що це має бути до 19 січня.