Російський президент доручив перевести розрахунки за постачання газу до "недружніх країн" у рублі.

Перевівши розрахунки за газ у рублі, Росія відкрила антиєвропейський фронт, вважає радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

"РФ відкрила антиєвропейський фронт. Фінансовий. Путін заявив про переведення розрахунків за газ у рублі та відмову від доларів та євро, що спровокує операційні провали, тиск на громадську думку. Це другий крок до ескалації. Перший – погрози ударами по єврологістичних центрах за допомогу Україні", - написав Подоляк у твіттер у середу, 23 березня.

З його слів, санкції є ключовим страхом Росії.

"Це ключовий їхній страх (крім, хіба що, ефективних дій ЗСУ, що лякають ще більше). Щоб хоч якось знизити ефект від руйнівної дії санкційних пакетів, російська політична еліта шукає асиметричні відповіді. Наприклад, такі як перехід у розрахунках на юань або використання деяких азіатських банків для проведення об'ємних транзакцій з виплати боргів або закупівлі товарів.

Він додав, що в РФ вважають, що перехід на рублі спровокує деякі операційні провали в європейській енергосистемі і забезпечить проросійський тиск у відповідь на громадську думку на тлі агресії проти України.

"Не факт, звісно. Але росіяни продовжують наполегливо вірити у свої "геніальні ідеї", - резюмував Подоляк.