Генеральна Асамблея ООН опублікувала текст резолюції, якою засудила організацію Росією незаконних "референдумів" та анексію низки окупованих територій України.

Згідно з резолюцією, Генасамблея "підтверджує свою прихильність до суверенітету, незалежності, єдності і територіальної цілісності України у межах її міжнародно визнаних кордонів, у тому числі територіальних вод".
 
"Генасамблея засуджує організацію Російською Федерацією незаконних т.зв. "референдумів" у регіонах у межах міжнародно визнаних кордонів України і спробу незаконної анексії Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей України, після проведення зазначених вище "референдумів", – йдеться у документі.
 
Генасамблея заявляє про "неправомірні дії Російської Федерації щодо незаконних так званих "референдумів", проведених з 23 по 27 вересня 2022 року у деяких частинах Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей України, які частково є або перебували під тимчасовим військовим контролем Російської Федерації, а подальші спроби незаконної анексії цих регіонів не мають юридичної сили за міжнародним правом і не є підставою для зміни статусу цих областей України".
 
Резолюція "закликає всі держави, міжнародні організації та Організацію Об'єднаних Націй не визнавати зміни Російською Федерацією статусу Донецької, Херсонської, Луганської або Запорізької областей України й утримуватися від будь-яких дій чи угод, які можуть бути витлумачені як визнання будь-якого такого зміненого статусу".
 
Також Генасамблея "вимагає, щоб Російська Федерація негайно і беззастережно скасувала свої рішення від 21 лютого та 29 вересня 2022 року, що стосуються статусу окремих районів Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей України, оскільки вони є порушенням територіальної цілісності і суверенітету України, а також Статуту Організації Об'єднаних Націй, і негайно, повністю та беззастережно вивести всі свої збройні сили з території України у межах її міжнародно визнаних кордонів".
 
Водночас Генасамблея "вітає зусилля Організації Об'єднаних Націй, держав-членів і гуманітарних організацій як реагування на гуманітарну кризу і кризу з біженцями", а також "висловлює шанування та свою рішучу підтримку продовжуваним зусиллям генерального секретаря та держав-членів і закликає держави-члени і міжнародні організації, включаючи Організацію з безпеки і співробітництва в Європі та інші міжнародні і регіональні організації, підтримати деескалацію ситуації, що склалася, і мирне врегулювання конфлікту шляхом політичного діалогу, переговорів, посередництва та інших мирних засобів за умови дотримання суверенітету і територіальної цілісності України у межах її міжнародної визнаних кордонів і відповідно до принципів Статуту".
 
Зазначимо, резолюцію Генасамблеї ООН підтримали 143 із 193 учасників, 35 країн утрималися, а п'ять – проголосували проти: Росія, Нікарагуа, Сирія, КНДР, Білорусь.