Королева і голова держави Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії та ще 14-ти країн Співдружності націй Єлизавета ІІ пішла з життя у віці 96 років - таку інформацію оприлюднив акаунт The Guardian, який виявився фейком, передає УНН.

Відзначимо, фейк з'явився у зв'язку з тим, що Єлизавета ІІ має певні проблеми зі здоров'ям.

За останніми даними королева перебувала у замку Балморал у Шотландії, де провела літо, коли 8 вересня надійшло повідомлення про погіршення стану її здоров'я.

Як повідомляє ВВС, лікарі занепокоєні станом здоров'я королеви Єлизавети II. Букінгемський палац заявив, що 96-річній главі британського престолу рекомендували залишатися під медичним наглядом.

Здоров'я Єлизавети II погіршилося у середу, 7 вересня, коли вона відмовилася від участі у віртуальному засіданні таємної ради. Лікарі рекомендували їй відпочивати.

Очевидно, що є значні занепокоєння щодо здоров'я королеви, і йдеться не лише про труднощі з пересуванням.

Є також непідтверджені припущення, що вона могла впасти. Однак у вівторок вона стояла на ногах і фотографувалася з усмішкою, коли призначала нового прем'єр-міністра.

Але через скасування в останню хвилину онлайн-засідання таємної ради не залишилося жодних сумнівів у тому, що здоров'я королеви - дуже слабке.

Прем'єр-міністр Ліз Трасс заявила, що "уся країна глибоко стурбована новинами з Букінгемського палацу. Мої думки і думки людей у всьому Сполученому Королівству - з Її Величністю Королевою та її родиною".

Цього тижня Єлизавета II зустрічалася з Ліз Трас у Балморалі.

Додамо

А для того, щоб ви мали більше інформації про королеву Єлизавету ІІ - УНН підготував для читачів цікаву інформаційну довідку.

Біографія Єлизавети ІІ

Королева Єлизавета ІІ народилася 21 квітня 1926 року в Лондоні. Єлизавета Александра Мері Віндзор, ім’я королеви при народженні – старша донька герцога Йоркського, короля Великоі Британії Георга IV та леді Єлизавети Боуз-Лайон.

Освіта

Освіту майбутня королева отримала в домашніх умовах, де крім предметів шкільної програми їй викладали основи економіки, юриспруденції та конституційного права. Також вона навчалася верхової їзди, танців, музики, а мати знайомила її з придворним етикетом.

Після того, як дядько Єлизавети король Едуард VIII відрікся від престолу, в грудні 1936 року, королем став герцог Йоркський, а Єлизавета – спадкоємицею британського престолу. Готуючись до майбутнього правління, вона стала відвідувати заняття з конституційної історії в Ітонському коледжі.

Друга світова війна

З початком Другої світової війни майбутня королева наполягла на тому, щоб батьки дозволили їй проходити військову службу. Вона отримала професію водія вантажівки у військово-транспортному тренувальному центрі. В 1945 році Єлизавета працювала в Західниї жіночих територіальних силах, де отримала звання молодшого командира.

Крім того, майбутня королева знайомилася з королівськими обов’язками і з 1944 року стала членом Державної ради та заміщала Георга IV, коли той здійснював поїздки на фронт.

Одруження

20 листопада 1947 року 21-річна Єлизавета вийшла заміж за офіцера британського флоті і праправнука королеви Вікторії 26-річного Філіпа Маунтбеттена, з яким познайомилася в 1934 році. Ставши чоловіком принцеси та майбутньої королеви, Філіп отримав титул герцога Едингбурзького. У пари четверо дітей: Чарльз Філіп Артур Георг, принц Уельський (1948 р.), принцеса Анна Елізабет Еліс Луїза (1950 р.), принц Ендрю Альберт Крістіан Едвард, герцог Йоркський (1960 р.), Едвард Ентоні Річард Луїс, граф Уессекський (1964 р.).

Коронація

6 лютого 1952 року від раку легень помер король Георг IV. В той час Єлизавета перебувала на відпочинку в Кенії і була оголошена королевою Великої Британії. Проте офіційна церемонія коронації відбулася лише через рік, 2 червня 1953 року у Вестмінстерському абатстві. Це була перша коронація британського монарха, яка транслювалася на телебаченні.

Правління

Королева Єлизавета ІІ брала активну участь в політичному житті країни. В 50-х роках вона стала першою представницею британської монархії, що відвідала Нову Зеландію та Австралія з довгостроковим візитом. За роки правління вона брала участь в багатьох знакових заходах інших країн. Так вона стала першою королевою, яка виступила з промовою на спільному засіданні обох палат Конгресу США, брала участь в церемонії відкриття ХХІ Олімпійських ігор в Монреалі, ХХХ Олімпійських ігор в Лондоні. В 2011 році відбувся перший в історії візит британського монарха в незалежну Ірландію. Під час правління Єлизаветі ІІ вдалося закріпити авторитет британської монархії та стати прикладом наслідування для багатьох британців. Вона також затвердила закон, згідно якого чоловіки-спадкоємці втрачають пріоритет над жінками наслідування престолу.

Захоплення

Серед головних захоплень королеви – фотографія, зокрема вона любила робити знімки членів сім’ї. В 1997 році Єлизавета започаткувала перший в історії інтернет-сайт британської монархії.

Ще одне захоплення – собаки мисливської породи коргі, котрі постійно супроводжували королеву під час відпочинку. Цікаво, що вона вивела нову породу під назвою доргі. Крім собак, королева любила коней та кінні перегони. Особисто розводила коней та кожен рік відвідувала змагання.

У 2009 році Єлизавета почала займатися садівництвом.