Початковий вплив розплавлених гірських порід є руйнівним для флори і фауни, але в більш довгостроковій перспективі він може виявитися корисним, зазначили вчені.

Лава з вулкана Кумбре-В'єха на Канарських островах, яка досягла океану цього тижня, вже вкрила площу, що перевищує 25 футбольних полів. Про це напередодні повідомила газета The Guardian.

За даними інституту вулканології Канарських островів, в четвер площа утвореного лавою півострова на острові Ла-Пальма збільшилася вдвічі - до 20 гектарів.

Комітет з питань надзвичайних ситуацій попередив, що зміна напрямку вітру може принести нові ризики, пов'язані з хмарами токсичних газів, які утворюються при падінні розплавленої породи в океан.

"З можливою зміною напрямку вітрів, які досі відганяли вулканічні гази в сторону моря, запах сірки буде відчуватися з більшою інтенсивністю", - сказав офіційний представник комітету Рубен Фернандес.

Хоча початковий вплив розплавлених гірських порід є руйнівним для флори і фауни, в більш довгостроковій перспективі він може виявитися корисним, приносячи мінерали з ядра Землі на поверхню і забезпечуючи середовище проживання як під водою, так і на суші.

"Лава сформує кам'янисту платформу, яка стане субстратом для багатьох морських видів в майбутньому, тобто через три-п'ять років", - сказав Фернандо Туя, дослідник біорізноманіття з університету Ла-Пальми.