Угода між Литовською залізницею та Білоруськалієм суперечить інтересам національної безпеки Литви, заявили у Вільнюсі.

Литва розриває контракт на перевезення білоруського калію литовськими залізницями. Дія відповідного контракту з компанією з виробництва добрив Білоруськалій припиняється з 1 лютого, повідомив міністр транспорту Литви Марюс Скуодіс на засіданні уряду у Вільнюсі в середу, 12 січня.

Литовський кабінет підтвердив висновок комісії з вивчення угод стратегічних компаній про те, що угода між Литовською залізницею (ЛЗ) та Білоруськалієм суперечить інтересам національної безпеки Литви та підлягає розірванню.

Контракт про перевезення білоруського калію

Литовська залізниця підписала угоду з Білоруськалієм навесні 2018 року, термін її дії закінчується наприкінці 2023 року. За умовами договору, через Литву та порт у Клайпеді щорічно перевозиться до 11 млн тонн білоруських добрив.

Залізничний транзит калійних добрив через Литву триває досі, незважаючи на санкції, запроваджені США проти Білорусі з 8 грудня. Це пояснюється тим, що ще до набуття чинності санкцій Білорусь перерахувала ЛЗ аванс на кілька місяців уперед.

Ситуація із транзитом стала причиною скандалу в уряді Литви - про готовність подати у відставку заявили глава МЗС Габріель Ландсбергіс та міністр транспорту країни Скуодіс. Прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте пообіцяла знайти рішення з мінімальними збитками для країни. Представник ЛЗ заявив, що компанія шукає способи повернути аванс, сплачений Білорусі. За інформацією литовських ЗМІ, йдеться приблизно про 10 млн євро.