На переговорах у Женеві лідери РФ і США зрозуміли, де можна взаємодіяти, а де поки не вийде цього зробити, говорить Пєсков.

У Кремлі вважають, що саміт президентів РФ і США Володимира Путіна і Джо Байдена пройшов "швидше зі знаком "плюс". Оцінку зустрічі в четвер, 17 червня, дав прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков в ефірі радіостанції Эхо Москвы.

"Але зараз можемо сказати, передовсім ґрунтуючись на оцінці самого президента, що пройшов він швидше зі знаком "плюс", - сказав він і нагадав: Кремль попереджав, що не треба завищувати очікування від зустрічі.

За його словами, зустріч була результативною, "з точки зору того, що лідери мали можливість прямо викласти один одному свої позиції, більш-менш зрозуміти, де можна взаємодіяти і де зараз взаємодіяти не вийде у зв'язку з категоричною розбіжністю в поглядах". "Це теж сталося, і це теж "плюс", - підкреслив він.

Також Пєсков відзначив спільний документ президентів. "Нехай це дуже короткий текст, але все-таки спільна заява про стратстабільність - це, напевно, саме те, в чому реалізується особлива відповідальність наших двох країн не тільки перед нашими народами, хай як це пафосно звучить, а й перед усім світом", - вказав він.

За словами Пєскова, лідери РФ і США обговорювали можливість відтворити механізм за прикладом діалогу про Україну, який вели кілька років тому Владислав Сурков і Курт Волкер, які займали посади помічника президента РФ і спецпредставника Держдепу США.

Він також відзначив, що є позитив у тому, що США не звинувачують безпосередньо російську владу в останніх кібератаках.

"З питання кібербезпеки констатовано розуміння, що треба говорити, і це надзвичайно важливо. Угоди не досягнуті, та й не могли бути досягнуті угоди, ніхто таких завдань не ставив", - сказав Пєсков.

 

Він додав, найближчим часом запустять механізм експертного діалогу з питань кібербезпеки, де обговорюватимуть предметно й атаки, і загальний рівень кіберзагроз, і питання у сфері критичної інфраструктури.

Крім того, Пєсков повідомив, що посол Росії в США Анатолій Антонов, як очікується, у найближчі дні повернеться у Вашингтон.

Також представник Кремля відзначив діалог президентів про Спільний всеосяжний план дій щодо іранської ядерної програми, Москва розраховує на повне повернення до виконання угоди.

Пєсков також вказав, що діалог між військовими РФ і США в Сирії є дуже важливим, його треба підтримувати. Президенти РФ і США торкалися, зокрема, ситуації в Афганістані.

Зрештою, Пєсков повідомив, що питання проведення наступної зустрічі Путіна і Байдена ще не обговорювалося.