На випадок смерті монарха Великої Британії розроблено чіткий план дій на 10 днів, який розписано буквально до хвилини. Про це повідомляє The Guardian, інформує УНН.

Перші кроки, передбачені протоколом, вже відбулися. Після того, як Букінгемський палац офіційно повідомив про смерть Єлизавети ІІ, на королівських резиденціях та інших урядових будівлях приспустили прапори, а вебсайт королівської сім’ї став чорним і опублікував заяву про смерть королеви. На британських урядових онлайн-ресурсах інтерфейс також змінили на чорний.

Прем'єр-міністр Ліз Трасс стала першим членом уряду, який зробив заяву щодо смерті Єлизавети ІІ.

До поручнів Букінгемського палацу у рамці прикріпили офіційне повідомлення про смерть королеви. У визначений час після смерті монарха Вестмінстерське абатство та собор Святого Павла продзвонили у дзвони.

Що далі

У перший день жалоби очікуються салюти у Гайд-парку та на Тауер-Хілл, а також загальнонаціональна хвилина мовчання.

Чарльз має провести свою першу аудієнцію з прем'єр-міністром у ролі короля і зустрітися з графом-маршалом, щоб офіційно підписати повний план похорону. Сам державний похорон має відбутися за 10 днів.

Окрім того, цього тижня Чарльз проведе трансляцію для Великої Британії та країн Співдружності.

За планом, Рада із приєднання, до складу якої входять високопоставлені урядовці та таємні радники, збереться в суботу в Сент-Джеймському палаці для офіційного проголошення нового короля, яке буде зачитано публічно з балкону Сент-Джеймського палацу.

Наступна прокламація буде зачитана на Королівській біржі в Лондонському Сіті. Новий король матиме аудієнцію у прем’єр-міністра, лідера опозиції, архієпископа Кентерберійського та декана Вестмінстерського.

Офіційне вшанування пам’яті королеви відбудеться у британському парламенті. Після цього очікується, що труну перевезуть з Балморала до палацу Холірудхаус, де відбудуться вшанування общинами Единбурга, Кардіффу та Белфаста.

Далі церемоніальна процесія продовжить свій шлях від Холіруда вздовж Королівської Милі до собору Святого Джайлза, де відбудеться церковна служба, на якій будуть присутні члени королівської родини. Після цієї служби собор Святого Джайлза буде відкритий для загальної публіки на 24 години.

Після цього очікується, що труну доправлять до Лондона. Труна має прибути до Букінгемського палацу за кілька годин до великої церемонії, запланованої в Лондоні. Її буде встановлено у центрі Вестмінстер-холу, який буде відкритий для публіки протягом 5 днів. Люди зможуть віддати свою останню шану королеві.

Державні похорони відбудуться у Вестмінстерському абатстві. Труну нестимуть із Вестмінстер-холу до абатства. По всій країні буде двохвилинне мовчання. Після служби велика церемоніальна процесія супроводжуватиме труну до Гайд-парку, де її переставлять до державного катафалка та відправлять до Віндзора.

Після процесії у каплиці Святого Георгія у Віндзорському замку відбудеться богослужіння, під час якого труну опустять до королівського склепу.

На офіційний похорон прибудуть іноземні королівські сім’ї, яких зустрічатиме новий король Карл ІІІ.