Іранські офіційні особи спростовують повідомлення про те, що країна відправляє росії зброю, зокрема військові безпілотники, для війни в Україні, називаючи це "неправдою", пише УНН з посиланням на CNN.

Іран "завжди виступав проти продовження війни", - заявив напередодні представник МЗС Ірану Нассер Канаані, додавши, що Іран готовий вести переговори з Україною для зняття цих звинувачень.

Раніше у вівторок агентство Reuters повідомило з посиланням на двох іранських офіційних осіб та двох іранських дипломатів, що Іран пообіцяв надати росії ракети класу "земля-земля" та додаткові безпілотники. Як повідомляє Reuters, обіцянки було зроблено, коли кілька іранських офіційних осіб відвідали Москву у жовтні.

Представник Пентагону бригадний генерал Патрік Райдер заявив, що ознайомився з повідомленнями, але "наразі не має жодної інформації для підтвердження".

росія приблизно з середини вересня проводить атаки в Україні за допомогою дронів-камікадзе, які, за словами українських військових, є безпілотниками Shahed-136 іранського виробництва, що російські окупанти маркують як "Герань-2". 23 вересня вперше був збитий багатоцільовий ударний безпілотник іранського виробництва Mohajer-6.

Через постачання Ірану зброї росії для ведення війни українська сторона ухвалила рішення позбавити посла Ірану в Україні акредитації та суттєво скоротити кількість дипломатичного персоналу посольства у Києві.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба після цього звернувся до ЄС із закликом ввести санкції проти Ірану за постачання росії зброї.

МЗС України офіційно вказало, що надання зброї для ведення загарбницької війни в Україні та вбивства українських громадян робить Іран співучасником російських воєнних злочинів.

Іран кілька разів цього місяця заперечував, що постачає зброю росії.