Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відкинув заклики деяких політиків до Заходу знайти російському диктатору володимиру Путіну гідний спосіб вийти з війни, «зійти з траси», щоб «зберегти обличчя». Навпаки, каже Генсек, для безпеки Заходу дуже важливо, щоб путін не був винагороджений за свою агресію, пише УНН з посиланням на The Atlantic.

На питання про те, як може закінчитися війна в Україні, Столтенберг, здавалося, «ковзав між двома крайнощами», які іноді проскакують в НАТО – тими, хто бачить можливість не лише перемогти росію, а й назавжди послабити її та тими, хто наполягає на припиненні вогню та поступок з боку Києва територій заради миру.

Столтенберг, схоже, виступає за третій шлях, зазначає інтерв'юер.

"Ми знаємо, що більшість війн закінчується за столом переговорів", - сказав він.

"Але те, що відбувається за столом переговорів, повністю залежить від ситуації на полі бою, тому ми маємо забезпечити Україні максимально сильну позицію для відстоювання права на самооборону, для захисту своєї суверенної держави, і саме це роблять союзники щодо НАТО", – каже Генсек.

Для Столтенберга головне – переконатися, що будь-які поступки, на які піде Україна, будуть зроблені на її умовах.

З його тверджень можна дійти невтішного висновку, що війна навряд чи закінчиться найближчим часом.

Хоча росія зазнала невдачі у своїх початкових військових цілях, зараз "фактом" є те, що сили Москви "поступово просуваються вперед на Донбасі", сказав він.

Майбутній напрям конфлікту важко передбачити, але Заходу вкрай важливо відповідати на дії путіна.

"Дуже важливо, щоб НАТО і партнери продовжували надавати підтримку Україні і щоб ми були готові до тривалих дій. Ми не можемо дозволити президентові путіну отримати винагороду за його грубу військову агресію. Це поставить під загрозу всю нашу безпеку", - сказав Генсек.

Таким чином, на думку Столтенберга, Захід має два фундаментальні завдання. Перше - допомогти Україні протистояти росії, щоб "президент путін не досяг успіху у своєму грубому застосуванні сили, порушенні міжнародного права, виклику порядку, заснованому на правилах, та відновленні сфер впливу".

Друге завдання, однак, полягає в тому, щоб запобігти ескалації війни, що "веде до повномасштабного конфлікту в Європі між НАТО та росією".

Для досягнення обох цілей, на думку Столтенберга, необхідні сила і відданість, а не слабкість і поступки. Збільшення військової присутності та готовності НАТО – єдиний спосіб "усунути будь-яку можливість для непорозуміння, прорахунку в Москві щодо нашої готовності захищати та обороняти всіх союзників", - сказав він.

Як писав УНН, раніше Столтенберг заявив, що війни завжди дуже непередбачувані, але російський президент володимир путін може закінчити її хоч завтра.