Дві асоціації подали скаргу на французького енергетичного гіганта TotalEnergies за "співучасть у військових злочинах". Компанію звинувачують за нібито допомогу в забезпеченні паливом російських військових літаків, згідно з повідомленнями французьких ЗМІ, повідомляє France 24, пише УНН.

Як повідомляється, зокрема Le Monde та AFP, французька коаліція Darwin Climax Coalition та українська група Razom We Stand у четвер передали матеріали справи французькому прокурору, який розслідує звинувачення у військових злочинах.

У своїй заяві для Le Monde TotalEnergies, як повідомляється, відкинула звинувачення, назвавши їх "обурливими та наклепницькими".

Донедавна TotalEnergies володіла часткою в 49% в "Тернафтогазі", компанії, що видобуває газ на Термокарстовому родовищі на півночі росії. Ще 51% належав російській компанії "Новатек", у якій французька фірма також володіє 19,4% часткою, пише видання.

Після статті у Le Monde французький гігант повідомив, що 18 липня він продав частку у "Тернафтогазі" "Новатеку".

Як повідомляється, у розслідуванні, проведеному в серпні 2022 року лондонською неурядовою організацією Global Witness, йдеться, що газовий конденсат з Термокарстового родовища Total перевозився по всій росії для переробки. Авіаційне паливо потім постачалося на бази російських ВПС поблизу України, пише видання.

TotalEnergies заперечує звинувачення та заявляє, що конденсати, вироблені "Тернафтогазом", були "експортовані за кордон" і тому не могли бути використані російською армією як паливо для своїх літаків.

Адвокати двох асоціацій заявили AFP, що настав час притягти транснаціональні корпорації до відповідальності.