Штам Омікрон не викликає таких серйозних наслідків, як передбачалося раніше. Це повернуло ринок до зростання.

Світові ціни на нафту еталонних марок повернулися до зростання через нові дані про штам коронавірусу Омікрон. Про це свідчать дані торгів у понеділок, 27 грудня.

Так, лютневі ф'ючерси на Brent на лондонській біржі ICE Futures піднялися на $2,59 (3,43%) - до $78,38 за барель. Значення ф'ючерсів Brent вперше з 26 листопада перевищило позначку $78 за барель.

Вартість ф'ючерсу на WTI на лютий на електронній сесії на Нью-Йоркській товарній біржі (NYMEX) підскочила на $1,92 (2,60%) - до $75,71 за барель.

Зараз спред між актуальними контрактами на марки Brent та WTI становить $2,67 на користь Brent.

Як пише Интерфакс, учасники ринку, як і раніше, стежать за ситуацією з поширенням штаму Омікрон у світі.

"Хоча Омікрон поширюється швидше, ніж будь-який інший варіант COVID-19, досить обнадійлива новина полягає в тому, що у більшості людей, які заразилися новим штамом, виявлялися легкі симптоми, принаймні досі", - зазначила аналітик DailyFX Леона Лю.

У результаті ціни на нафту, що впали більш ніж на 10% наприкінці листопада, коли вперше з'явилися повідомлення про виявлення нового штаму коронавірусу, оговталися від втрат протягом минулого тижня на тлі публікації досліджень вчених про те, що Омікрон не викликає таких серйозних наслідків, як передбачалося раніше.

Додатковим драйвером зростання є збереження ситуації на ринку, за якої попит на нафту відновлюється, але пропозиція залишається обмеженою через політику країн ОПЕК+.