Президент США Джо Байден на брифінгу напередодні заявив, що питання про введення американських військ в Україну ніколи не стояло на порядку денному, пише УНН.

"Це ніколи не розглядалося", - сказав Байден у відповідь на запитання, що спонукало його відмовитися від використання наземних військ США, коли справа доходить до України.

"Послухайте, ось у чому справа: я абсолютно ясно дав зрозуміти президенту Путіну - це останнє, що я скажу - що якщо він піде на Україну, економічні наслідки для його економіки будуть руйнівними... По-друге, ми вважатимемо за необхідне направити більше американських і натівських військ на східний фланг - B9 (країни "Бухарестської дев'ятки" - ред.) і всі ті країни НАТО, де у нас є священне зобов'язання - захищати їх від будь-якого нападу з боку Росії", - сказав президент США.

"І номер три, вплив всього цього на Росію і ставлення до неї - погляд решти світу на Росію помітно зміниться. Він заплатить жахливу ціну", - підкреслив Байден.

Також він додав, що США будуть продовжувати забезпечувати обороноздатність українського народу.

Українська влада і західні партнери останнім часом звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США та їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

7 грудня на тлі ситуації відбулася розмова президентів США та РФ.