Президент США Джо Байден у п'ятницю підписав указ, покликаний захистити доступ жінок до абортів та протизаплідних засобів. Про це глава американської держави написав у своєму Twitter, передає УНН.

"Сьогодні я підписав Виконавчий указ про захист репродуктивних прав жінок після останнього рішення Верховного суду скасувати справу Роу проти Уейда. Він формалізує дії, про які я оголосив відразу після ухвалення рішення, і додасть нових заходів щодо охорони здоров'я жінок", - повідомив Байден.

Указ ґрунтується на діях, які адміністрація США вже здійснила для захисту репродуктивних прав шляхом:

- захисту доступу до послуг з охорони репродуктивного здоров'я, включаючи аборти та контрацепцію;

- захисту приватного життя пацієнтів та їх доступу до достовірної інформації;

- забезпечення безпеки та захисту пацієнтів, постачальників послуг та клінік; 

- координації реалізації федеральних зусиль захисту репродуктивних прав і доступу до медичного обслуговування.

Як повідомляється, Байден також доручить Міністерству охорони здоров'я та соціальних служб вжити додаткових заходів щодо захисту доступу до препаратів для абортів, невідкладної медичної допомоги та контрацепції.

Указ також буде спрямований на вирішення проблем, пов'язаних з конфіденційністю пацієнтів та цифровим спостереженням, включаючи вжиття заходів щодо захисту приватного життя споживачів під час пошуку інформації про послуги у сфері репродуктивного здоров'я.

Адміністрація також залучатиме юристів-волонтерів, щоб "заохочувати активне юридичне представництво пацієнтів, постачальників та третіх осіб, які законно звертаються за послугами з охорони репродуктивного здоров'я або пропонують їх по всій країні".

Таке представництво може містити допомогу в захисті права пацієнта на виїзд до іншого штату для проведення аборту.

Верховний суд США 24 червня скасував право на аборт ухвалою, яка зводить нанівець піввіковий конституційний захист з одного з найспірніших питань в американському політичному житті.

Президент США пізніше розкритикував ухвалу Верховного суду. Американський лідер заявив, що цей крок відкинув країну на 150 років тому.