Сьогодні Всесвітній день боротьби зі СНІДом, День працівників прокуратури України, День невролога та День Антрактиди, інформує УНН.

Всесвітній день боротьби зі СНІДом

СНІД — пізня стадія інфекції, спричиненої вірусом імунодефіциту людини. ВІЛ відкрив французький дослідник Люк Монтаньє у 1983 році. Під дією цього вірусу імунна система стає настільки слабкою, що не може боротися з певними видами інфекцій та пухлин. Зараз на планеті приблизно 38 млн ВІЛ-інфікованих.

Більшість спеціалістів переконані, що ВІЛ походить від вірусу імунодефіциту мавп. Вважають, що першою людиною, яка захворіла на СНІД, був африканець із Конго. Чоловік захворів у 1959 році, за кілька десятків років до відкриття СНІДу. Ймовірно, він заразився від мавп, коли полював на цих тварин та вживав їхнє м’ясо.

1985 року вчені встановили, що вірус передається через рідини організму (через кров, грудне молоко матері, статевим шляхом).

1988 року ВОЗ оголосила про створення Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом — 1 грудня.

Червона стрічка — символ підтримки й солідарності з ВІЛ-позитивними людьми.

День працівників прокуратури України

Це офіційне професійне державне свято, яке запровадив 2-й президент України Леонід Кучма 2 листопада 2000 року. Дату святкування обрано на честь дати ухвалення Закону України "Про прокуратуру" 1991 року.

День невролога

На день невролога в усьому світі організовують різноманітні благодійні акції, зокрема консультації з рекомендаціями.

В Україні, наприклад, проводять щорічну акцію "Зупинимо інсульт разом": учасникам видають магніти відповідно до артеріального тиску кожного, а потім із них складають загальну скульптуру.

День Антарктиди

Першого дня зими 1959 року у Вашингтоні 12 країн підписали Договір про Антарктиду, який запобігає мілітаризації та забезпечує суверенітет континенту. Саме на честь міжнародної угоди 2010 року було започатковано День Антарктиди, який щороку 1 грудня святкують в усьому світі.