Бенефіціарними власниками цих активів є громадянин Росії, Віктор Медведчук та Оксана Марченко, зазначили у спецслужбі.

З ініціативи СБУ заарештовано додаткові активи нардепа Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко, якими керували з Росії. Про це повідомляється на сайті спецслужби у п'ятницю, 22 липня.

 

Рішенням суду накладено арешт, у тому числі:

 

  • корпоративні права ТОВ із статутним капіталом 38 млн гривень
  • банківські рахунки на 1,3 млн гривень
  • дві земельні ділянки, площею 3 та 5 га
  • приміщення двох готельних комплексів, площею 4,5 та 2,4 тисячі квадратних метрів.

 

За даними СБУ, бенефіціарними власниками цих активів є громадянин Росії, сам Медведчук та Марченко.

За даними СБУ, схема полягала у закладі коштів із російських банків на зареєстроване в Україні ТОВ, власником якого є громадянин Росії. Ці гроші надходили під виглядом потреб на утримання та оплату оренди двох готельних комплексів в Івано-Франківській та Закарпатській областях, через низку українських компаній, що належать Оксані Марченко.

"Під час досудового розслідування СБУ отримала беззастережні докази, що управління ними здійснювалося безпосередньо з Росії, та встановила весь список цих російських суб'єктів", – зазначили у спецслужбі.

Досудове розслідування триває за статтями про фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни або повалення конституційного ладу або захоплення держвлади, зміни меж території чи державного кордону України, а також легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом (ч.1 ст.110-2) , ч.2 ст.209 КК України).

Як відомо, у квітні СБУ затримала Віктора Медведчука після втечі з-під домашнього арешту на початку повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого. У 2021 році спецслужба оголосила кілька підозр Медведчуку. Він підозрюється у скоєнні державної зради, сприянні діяльності терористичної організації та замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму.

Одна із справ стосується організації незаконних схем постачання вугілля з тимчасово окупованих територій. Паливо купувалося за готівку, і таким чином проросійських терористів загалом профінансували на суму понад 200 млн. гривень.

Інша – незаконне заволодіння ТОВ Прикарпатзахідтранс ділянкою державного нафтопроводу, вартістю понад 200 млн гривень. У лютому 2021 року РНБО повернула трубопровід у державну власність.