Як скласти великодній кошик і які продукти не варто освячувати в храмі - у матеріалі Korrespondent.net.

Свято Світлого Христового Воскресіння цього року припадає на 2 травня. Православні віряни починають готуватися до торжества за сім тижнів, коли дотримують Великого посту.

Останній тиждень перед святом називається Страсним, або Великою седмицею. За традицією, з четверга по суботу печуть паски, фарбують яйця, запікають м'ясо й складають усе у великодній кошик, щоб освятити його в церкві у Велику суботу чи після Великоднього богослужіння.

У свято Паски триває розговіння після тривалого Великого посту. Трапезу починають із продуктів, які освятили в церкві. Передовсім - з яєць і паски.

 

Фото: ЕРА

Значення крашанок і паски

Великоднє яйце символізує життя, відродження, а традиція фарбувати яйця на Великдень сягає корінням давньої старовини.

Одна з легенд свідчить, що перше великоднє яйце Марія Магдалина принесла в дар римському імператору Тиберію зі словами "Христос Воскрес!".

Однак Тиберій не повірив їй та заперечив, що ніхто не може воскреснути, так само як біле яйце не може стати червоним. Тільки-но ці слова злетіли з вуст імператора, сталося диво - куряче яйце, яке принесла Марія, стало червоним.

Червоний колір - символізує кров, яку пролив Ісус на хресті.

З давніх-давен вважають, що освячене великоднє яйце має бути першою їжею після 40-денного посту.

Паска - це великодній хліб, що нагадує про Воскресіння Христове.

Багато хто пов'язує приготування пасок з язичницькою традицією пекти хліб навесні й приносити в жертву богам родючості, що стало звичаєм багато народів. У християнстві паска - прообраз артоса (квасного хліба, що освячують першого дня Великодня).

До свого воскресіння Христос брав участь у трапезах з апостолами, а коли він зійшов на небо, учні в пам'ять про Спасителя залишали йому місце за столом і скибку хліба.

Кожного разу після закінчення трапези вони віддавали подяку Богові - брали хліб і казали: Христос воскрес!

Цей апостольський звичай пристосували до свята Воскресіння Христового. Зараз артос, який викладають на Великдень у храмі перед вірянами, є нагадуванням про незриму присутність Господа, який воскрес.

Поза церквою замість артоса пошановують паску.

 

Фото: ЕРА

Що покласти у великодній кошик, крім паски і яєць

Віряни складають кошик за бажанням і відповідно до можливостей. Після Великодньої служби священик читає дві молитви: на освячення пасок, яєць, молочних страв і на освячення м'яса.

Крім паски, яєць і сирної паски, в кошик традиційно кладуть сіль, м'ясо, сир, сало, ковбасу, вершкове масло, хрін та інші продукти.

Треба пам'ятати, що якщо з якихось причин освятити продукти не вийде, це не значитиме, що святкування Великодня не відбулося.

Для православного християнина важливіше сповідатися, причаститися і відвідати храм.

 

Чого не варто освячувати на Великдень

Поширеним питанням є доцільність освячення алкоголю. У великодньому кошику не місце горілці, коньяку, лікеру, пиву тощо. Припустимо покласти пляшку червоного вина, однак слід пам'ятати, що вживати його потрібно в невеликій кількості.

Серед м'ясних продуктів не має бути кров'яної ковбаси.

Непотрібно класти у великодній кошик воду, ікони, хрестики та інші речі. Для освячення таких предметів є інші дні й церковні правила.

Бажано уникати екзотичних фруктів і делікатесів. Також побутує помилкова думка, що необхідно освятити ніж, щоб ним нарізати пасхальні страви.

Важливо пам'ятати, що не можна викидати освячені продукти. Їх треба доїсти або поділитися ними з родичами, сусідами чи нужденними.

 

Фото: pixabay.com