Організація закликала РБ ООН притягнути до відповідальності Росію за мілітаризацію Запорізької атомної електростанції.

Міжнародна організація Amnesty International (АI) закликала Раду безпеки ООН притягнути до відповідальності Росію за захоплення її військами Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС). Про це йдеться у заяві генерального секретаря АI Аньєс Калламар, опублікованій на сайті організації.

Безпосередня небезпека, пов'язана з мілітаризацією Запорізької АЕС, є і має бути ключовим питанням для Ради Безпеки. Схоже, що ця мілітаризація є частиною ширшої стратегії російських сил, спрямованої на створення загроз цивільному населенню та наражання мільйонів людей на серйозний ризик. Ми також повинні звернути увагу на огидну поведінку Росії і той факт, що за шість місяців агресії проти України її сили наразили на небезпеку і вбили багатьох мирних жителів. Ми не повинні дозволити російській владі уникнути відповідальності", - наголосила вона.

За її словами, "твердження, які ми отримуємо безпосередньо з Енергодара, міста, прилеглого до атомної станції, красномовно говорять про той жахливий вплив, який на мирне населення чинить російська мілітаризація станції та прилеглих територій. Вона додала, що нині Amnesty International розслідує "ці тривожні повідомлення". Також вона закликала зробити те саме і Раду Безпеки.

Калламар закликала РБ ООН до притягнення до відповідальності за воєнні злочини Росії в Україні та захисту цивільних осіб.