Росія запросила участь генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі як доповідача на майбутньому засіданні.

Росія запросила проведення 11 серпня засідання Ради Безпеки ООН у зв'язку з українськими атаками на Запорізьку АЕС. З таким формулюванням з'явилося повідомлення у ТАСС.

Повідомляється, що брифінг необхідний "у зв'язку з українськими атаками на Запорізьку АЕС останніми днями та їхніми можливими катастрофічними наслідками".

Інформацію підтвердив перший заступник постійного представника Росії при ООН Дмитро Полянський, який називатиме події на Запорізькій АЕС "українськими провокаціями".

"Підтверджую. Запитали засідання щодо українських обстрілів ЗАЕС. Ця тема заслуговує на упереджену розмову з колегами із РБ. Українські провокації не повинні ховатися від широкого загалу", - пише Полянський.

Повідомляється, що Росія запросила участь генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі як доповідача на майбутньому засіданні.

"У березні цього року об'єкт було взято під контроль російськими силами. Зараз АЕС працює на 70% від повної потужності, оскільки на звільненій території Запорізької області існує надлишок електроенергії, що виробляється. У майбутньому планується налагодити її постачання до Криму. Збройні сили України неодноразово завдавали ударів по Запорізькій АЕС. Військово-цивільна адміністрація Енергодара повідомляла, що осколкові вражаючі елементи реактивного снаряда, випущеного в ніч на 7 серпня, впали не далі за 400 метрів від діючого енергоблоку", - стверджують у ТАСС.