Неякісні прокладки для рейкових колій могли привести до надзвичайних подій на залізниці.

Правоохоронці виявили розтрату державних коштів посадовими особами регіональної філії Південно-Західна залізниця АТ Укрзалізниця при проведенні закупівлі з постачання прокладок для рейкових колій. Про це повідомляє прокуратура Києва у вівторок, 14 вересня.

"Як встановлено слідством, підприємство-постачальник з метою зменшення власних витрат і отримання надприбутку порушує технологію виготовлення зазначених гумових прокладок шляхом заміни складних хімічних компонентів на дешевші матеріали. Зазначене підтверджується висновком лабораторних досліджень", - йдеться в повідомленні.

Зазначено, що в результаті використання зазначеної продукції відбувається передчасне псування прокладок для рейкових колій, що призводить до збільшення витрат, а також створює передумови до виникнення надзвичайних подій на залізниці під час здійснення пасажирських і вантажних перевезень.

Але посадові особи філії УЗ, які безпосередньо організовують роботу комісії вхідного контролю, і керівництво галузевої служби шляхів, будь-яких дій, спрямованих на припинення поставок недоброякісної продукції, не здійснили.

"Більше того, діючи в інтересах вищевказаної комерційної структури, організували прийом товарно-матеріальних цінностей, які не відповідають вимогам ГОСТ, і безпідставно перерахували підприємству-виробнику понад 25 млн грн за продукцію сумнівної якості", - зазначили в прокуратурі.

У ході оглядів було виявлено та вилучено гумові прокладки для рейкових колій низької якості виробництва.

Зараз вирішується питання про накладення арешту на зазначену продукцію і повідомлення про підозру особам, причетним до вчинення кримінального злочину (ч.3 ст.191 КК України).