Україна отримає перший транш вакцин від COVID-19 у рамках ініціативи COVAX до 15 квітня, повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

"Перший транш вакцин, це 360 тис. доз AstraZeneca і 117 тис. доз Pfizer, згідно з повідомленням COVAX, ми маємо отримати до 15 квітня. До кінця травня ми маємо отримати 1,7 млн доз", - сказав він в ефірі програми "Хард з Влащенко" на каналі "Україна 24".

Степанов нагадав, що загалом Україна в рамках COVAX отримає 8 млн доз вакцин від COVID-19.

При цьому він зазначив, що COVAX насамперед виділяє вакцини країнам, у яких відсутній доступ до вакцин і вакцинація не розпочалася.

"COVAX дав вакцини, насамперед, тим країнам, які не розпочали вакцинацію", - сказав він.

При цьому Степанов відзначив труднощі з імпортом вакцин.

"Країни просто блокують експорт, не звертаючи уваги на підписані контракти, не звертаючи уваги ні на що, просто блокують експорт. Якщо буде відповідна кількість вакцин, ми зможемо в дуже спокійному режимі вакцинувати до 5 млн людей на місяць", - сказав він.

Коментуючи ситуацію з поширенням COVID-19, Степанов зазначив, що загалом "немає тривожної інформації, що в якомусь місті заповнені 90% ліжок, є лікарні, які заповнені на 90%, навіть на 96%".

Він повідомив, що найскладніша ситуація в Києві та в Одесі. При цьому МОЗ планує направити в Одесу комісію, яка повинна буде "перерахувати заповненість ковідних ліжок із киснем". Степанов повідомив, що така комісія вже працює в Харкові.