В Альянсі заявили, що "аплодують" політичній волі уряду і парламенту України, додавши, що реформи підуть на користь економіці України та ЗСУ.

У НАТО підтримують реформу Укроборонпрому, яка повинна наблизити всю оборонну промисловість України до принципів, яких в цій сфері дотримуються країни Альянсу. Про це в суботу, 17 липня, в Одесі заявив представник НАТО Гордон Скіп Дейвіс в ході дискусії, що відбулася в рамках форуму з питань безпеки, повідомляє Укрінформ.

Він підкреслив, що це правильний шлях для Укроборонпрому, який допоможе модернізувати бізнес-практики, стратегії і фінансові плани в інтересах України та її Збройних сил.

"По-перше, реформа підвищить фінансову стабільність Укроборонпрому, по-друге - зміцнить його позиції на ринку, і по-третє - зробить більш привабливим для потенційних інвесторів. Це добре для економіки України, для Збройних сил і для її безпеки", - сказав представник НАТО.

Він також розповів, що в країнах Альянсу немає загальної практики організації оборонної промисловості. У деяких країнах головну роль в цьому відіграють державні корпорації, в інших питома вага надається приватному бізнесу. Але всі країни Альянсу дотримуються загальних принципів у цій сфері, включаючи прозорість, конкуренцію, парламентський нагляд і ефективне державно-приватне співробітництво. Україна, яка прагне до зближення з НАТО, за його словами, очевидно зобов'язалася прийняти ці принципи.

Дейвіс підкреслив, що такі реформи вимагають системного бачення, стратегічного терпіння і правової чіткості. Оборонна реформа та модернізація оборонної промисловості є одними з ключових в ширшому контексті реформ в Україні. Це тривалий і складний процес, тому союзники "аплодують" політичній волі уряду і парламенту України, які пришвидшили поступ в цих реформах, що особливо важливо в умовах боротьби проти тривалої російської агресії.