Рішення заборонити польоти білоруським літакам над Україною пояснюють "необхідними кроками для забезпечення безпеки авіації та пасажирів".

Уряд ввів заборону на використання повітряного простору України літаками, зареєстрованими в Білорусі з 29 травня, повідомило Мінінфраструктури у Facebook.

"У зв'язку з ситуацією, що склалася 23 травня 2021 року під час виконання авіакомпанією Ryanair рейсу Афіни - Вільнюс і в цілях забезпечення безпеки польотів і пасажирів, Міністерству інфраструктури, Державну авіаційну службу разом з державним підприємством Украерорух з урахуванням рішення Кабінету Міністрів від 25 травня 2021 року було доручено встановити відповідну заборону з 00 годин 00 хвилин 29 травня 2021 року", - йдеться в повідомленні.

Таке рішення пояснив міністр інфраструктури Олександр Кубрак.

"Обмеження польотів у повітряному просторі Білорусі і транзитних перельотів для білоруських компаній є необхідними кроками для забезпечення безпеки авіації та пасажирів. Зараз команда Міністерства інфраструктури спільно з Міністерством закордонних справ напрацьовує оперативні рішення для того, щоб залучити в Україну нові транзитні авіамаршрути. Розраховуємо на підтримку наших міжнародних партнерів", - сказав він.

Також Мінінфраструктури, Державіаслужба та МЗС відповідно до норм міжнародного права повинні вжити заходів до інформування про зазначену заборону відповідних органів Білорусі.