Після того, як адміністрація колонії дозволила Міхеілу Саакашвілі обмінюватись повідомленнями з захисниками, екс-президент знову зголосився голодувати під контролем медиків.

Адміністрація тюрми у грузинському місті Руставі знову дозволила ув'язненому третьому президенту Грузії Міхеілу Саакашвілі обмінюватися записками із захисниками, повідомив журналістам у четвер, 28 жовтня, адвокат Дімітрі Садзаглішвілі після відвідин політика.

Після того, як конфіденційне спілкування з адвокатами поновилось, Міхеіл Саакашвілі відмовився від крайніх заходів голодування, про які заявляв раніше - погодився співпрацювати з лікарями, приймати медикаменти та здавати аналізи.

Напередодні адміністрація колонії, в якій політик голодує вже 28-й день, обвинуватила його та його адвокатів у порушенні карантинних норм і повністю закрила склом кімнату відвідувачів. Саакашвілі, який до того обмінювався з адвокатами повідомленнями через дірку, сприйняв це як ізоляцію від зовнішнього світу, зазначав ще один адвокат Георгій Гелхаурі.

Голодування чи маскарад

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі порівняв протест третього президента із "театром та маскарадом", запевнивши журналістів, що, повертаючись у Грузію, Саакашвілі мав на меті лише повалення чинної влади.


"Поставлене ним шоу служить єдиній меті - якимось чином переїхати до приватної клініки", - стверджує Гарібашвілі.


Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, яка напередодні відвідала політика в тюрмі як українського громадянина, після візиту зазначила, що в разі погіршення стану здоров'я Саакашвілі вона клопотатиме про його переведення з тюрми до цивільної клініки.

Прихильники партії Саакашвілі "Єдиний нацональний рух" на вулицях вимагають звільнити політика

 

Заочно засуджений президент

Екс-президента Грузії, який має українське громадянство і в Україні керує Національною радою реформ, затримали в Тбілісі 1 жовтня за незаконний перетин кордону і помістили до в'язниці в Руставі. З того часу він оголосив про голодування.

В Грузії Міхеіл Саакашвілі заочно засуджений за нібито організацію нападу на екс-депутата парламенту Валерія Гелашвілі та причетність до вбивства банкіра Сандро Гиргвліані. Людмила Денісова нагадує про ще дві кримінальні справи щодо політика, порушені у 2014 році, але досі не розглянуті судами . "Клопотання адвокатів та особисто Міхеіла Саакашвілі про публічний розгляд цих справ судом ігноруються", - зазначає вона, нагадуючи, що затягування розгляду також є порушенням прав обвинуваченого.