Газпром за допомогою підконтрольної сербської компанії досяг арешту понад 20 суден Українського Дунайського пароплавства. Його вже зняли.

Російський Газпром намагався заблокувати роботу українських суден на Дунаї. Про це розповів у п'ятницю, 12 серпня, гендиректор Українського Дунайського пароплавства Дмитро Москаленко.

За його словами, ще до війни в ​​УДП виникла заборгованість перед сербською компанією NIS Gazprom Neft, яка займалася бункеруванням флоту. Тоді компанія не мала з цим проблем і претензій не висували.

Але з початком війни ситуація змінилася. Компанія звернулася до пароплавства із вимогою повернути гроші, але в УДП повідомили, що не можуть цього зробити через санкції. Мажоритарним власником NIS Gazprom Neft є російський Газпром-Нефть, а розрахунки з державними російськими компаніями заборонені.

Наприкінці червня одне із суден УДП затримали у сербському Велико-Градишті. Так стало відомо, що NIS Gazprom Neft вдалося отримати досудове рішення про арешт флоту УДП. За словами Москаленка, компанії не було повідомлено про це встановленим сербським законодавством способом. "Таким чином, підприємство тимчасово упустило можливість працювати не тільки на сербській ділянці, а й вище за Дунаєм", - зазначив він.

Лише у серпні юристам компанії вдалося зняти арешт із понад 20 суден Українського Дунайського пароплавства. Ще два судна поки що затримані в портах Сербії.

УДП планує позиватися до NIS Gazprom Neft з вимогою компенсувати збитки, пов'язані з простоєм флоту.

"Немає сумнівів, що ініційована росіянами атака на УДП - це частина економічної агресії. Ворог намагався заблокувати нашу роботу, щоб зірвати експортні поставки української агропродукції. Вони просто не очікували, що ми зможемо дуже швидко провести передислокацію флоту на Нижній Дунай", - вважає Москаленко.

Він також додав, що блокувати судна компанії допомагають колаборанти, серед них представники колишнього керівництва УДП.